Travis Kelce är en superstjärna i NFL, men förhållandet med Taylor Swift har gjort att han blivit känd på en helt annan nivå. Bild från match i slutet av januari.
Travis Kelce är en superstjärna i NFL, men förhållandet med Taylor Swift har gjort att han blivit känd på en helt annan nivå. Bild från match i slutet av januari. - Foto: Julio Cortez/AP/TT

Swift-effekten: "Kommer slå alla tiders tv-rekord"

Kommer hon? Hela USA undrar inför Super Bowl i helgen. Det är total hysteri, säger Petra Huisman, som håller i en Taylor Swift-klubb i Malmö.


Fakta: Och det sportsliga...

San Francisco 49ers möter Kansas City Chiefs i Super Bowl i Las Vegas med avspark 00.30, natten till 12 februari, svensk tid. Matchen direktsänds i TV4 Play och på TV12 i Sverige.

R'n'b-stjärnan Usher står för halvtidsunderhållningen och countryikonen Reba McEntire sjunger nationalsången inför matchen.

49ers är favoriter. Lagets största stjärnor är kvartsbacken Brock Purdy, runningbacken Christian McCaffrey och George Kittle, som spelar tight end.

Kansas City spelar sin fjärde Super Bowl på fem år och kan ta sin tredje titel under den perioden. Kvartsbacken Patrick Mahomes är den stora profilen, tillsammans med Travis Kelce, tight end, och defensiva tacklaren Chris Jones.

Det kan bli en klassisk final mellan det unga stjärnskottet Brock Purdy i San Francisco och Kansas Citys Patrick Mahomes, av många experter utsedd till den bästa kvartsbacken som någonsin spelat amerikansk fotboll.

Men det sportsliga har hamnat i bakgrunden inför Super Bowl, natten mot måndagen.

I stället är nästan allt fokus på Taylor Swift, som återupptar sin världsturné i helgen i Japan. Kommer artisten att ta flyget direkt från sin konsert i Tokyo på fredag kväll för att hinna i tid till matchen i Las Vegas på söndag och kunna se sin pojkvän Travis Kelce, stjärna i Kansas City?

Taylor Swifts nyvunna intresse för amerikansk fotboll har lockat många nya fans till sporten. Arkivbild.

Alla tiders tv-rekord

Taylor Swift har hittills varken bekräftat eller dementerat att hon kommer.

— Om hon tar sig dit så tror de ju att det kommer att slå alla tiders tv-rekord, säger TV4-journalisten Olof Lundh, som bland annat bevakar sport och affärer för Dagens Industri.

De senaste dagarna har varit fulla av artiklar och tv-inslag i USA där experter stått med rynkade pannor och pekat på världskartor för att försöka räkna ut om Taylor Swift kommer.

Det är kulmen på en hysteri som satt klorna i NFL den här säsongen, där romansen mellan en av världens största artister och en superstjärna i amerikansk fotboll blivit det stora samtalsämnet.

— Det är som om Zlatan hade blivit tillsammans med någon stor stjärna samtidigt som han spelade för landslaget under ett mästerskap. Alltså, det är ju gigantiskt, förklarar Olof Lundh.

Svenska Swifties kollar

En helt ny publik, Taylor Swifts mestadels kvinnliga fans, har börjat följa matcherna i NFL, som därmed har satt nya tittarrekord när Travis Kelce efter en trög start på säsongen fått fart på spelet och lett sitt lag till finalen.

Petra Huisman är ett hängivet Taylor Swift-fan och har börjat följa amerikansk fotboll. Nu ser hon fram emot Super Bowl. Arkivbild.

Även här i Sverige har Swiftfans, "Swifties", börjat följa amerikansk fotboll, berättar Petra Huisman, som driver Taylor Swift-klubben "Ready for it" i Malmö. Framförallt när det är dags för Super Bowl.

— Jag tror definitivt att det kommer vara väldigt många svenska Swifties som sitter uppe och kollar, säger hon.

Petra Huisman tänker se matchen på tv tillsammans med sin pojkvän. Men hon är inte säker på att Taylor Swift dyker upp.

— För hennes välbefinnande så känner jag att det kanske kan vara lite skönt att få vila lite. Men jag skulle inte bli förvånad om hon dyker upp, säger hon.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!