'Det är nog de andra som kommer att gråta', säger svenska mittfältaren Filippa Angeldahl om att Sverige hamnat i den tredje seedningsgruppen inför nästa veckas EM-kvallottning.
'Det är nog de andra som kommer att gråta', säger svenska mittfältaren Filippa Angeldahl om att Sverige hamnat i den tredje seedningsgruppen inför nästa veckas EM-kvallottning. - Foto: Samuel Steén/TT

"Nog de andra som kommer att gråta – inte vi"

Sverige ser ut att damma av Bosnien-Hercegovina enkelt. Men den svaga hösten gör att fotbollsdamerna ändå riskerar mardrömsmotstånd i EM-kvalet. Det är nog de andra som kommer att gråta och inte vi, säger Filippa Angeldahl.


Fakta: Lottningen till EM-kvalet

Lottningen till kvalet till fotbolls-EM 2025 lottas på tisdag, den 5 mars.

Om Sverige hänger kvar i A-divisionen hamnar man i seedningsgrupp 3, och kommer att lottas in i en kvalgrupp med ett lag vardera från seedningsgrupperna 1, 2 och 4. Ettan och tvåan i A-divisionens kvalgrupper går sedan direkt till EM. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst.

Om Sverige mot förmodan åker ner i B-divisionen väntar en krokigare väg till EM, med redan givet playoff för att ta sig till mästerskapet.

Grupp 1: Frankrike, Spanien, Tyskland, Nederländerna.

Grupp 2: England, Danmark, Italien, Österrike.

Grupp 3: Sverige/Bosnien-Hercegovina, Island, Belgien, Norge.

Grupp 4: Irland, Finland, Polen, Tjeckien.

Manchester City-mittfältaren låter inte särskilt bekymrad inför lottningen av kvalet till EM 2025, trots att Sverige trillat ner i de den tredje seedningsgruppen. Det är snarare lagen i de högre seedningsgrupperna, som kan lottas mot Sverige, som borde darra, resonerar hon.

— Vi har varit världsetta så vi vet vad vi har i den här truppen. Det är väl mest synd för de andra, som ligger i de andra potterna, att veta att vi ligger i den tredje, säger Angeldahl.

Tänkbar mardrömsgrupp

Missräkningen i höstens Nations League har gjort att "Blågult" hamnat i playoff mot Bosnien-Hercegovina om att ens få spela i A-divisionen i EM-kvalet.

Och även om det ser ut att gå vägen – Sverige har 5–0 att gå på inför onsdagens retur i Stockholm – är utgångsläget ovanligt dåligt inför EM-kvallottningen nästa tisdag.

En tänkbar mardrömsgrupp skulle exempelvis kunna innehålla båda VM-finalisterna från i fjol: Spanien och England.

Milanstjärnan Kosovare Asllani delar dock Angeldahls inställning:

— Jag tror inte att någon vill ha oss i sin grupp. Vi vill ha tufft motstånd, det är som roligast när man får möta de bästa lagen. Det är nog mer de andra lagen som inte vill få oss, säger Asllani.

OS-missen svider

Det som gnager mer är att Nations League-missen i höstas innebär att Sverige inte får spela sommarens OS. Med en hel del nya spelare i truppen – och där lagkaptenen Caroline Seger tackat för sig i landslaget – ska den regerande VM-bronsmedaljören nu försöka studsa tillbaka.

— Det är klart att det var en stor besvikelse att missa OS. Samtidigt blir det viktigt för oss att kolla framåt. Vi vet att vi är väldigt bra fotbollsspelare, så det handlar egentligen bara om att lita på oss själva och fokusera framåt, säger Filippa Angeldahl.

TT: Hur ser du på kontrasterna, att ni tog VM-brons i somras och nu har det kämpigare?

— Det är fullt normalt. Om det bara går uppåt hela tiden så är det något fel, man behöver dalar också och att lära sig av det och sedan sikta framåt. Jag tror inte att någon har en spikrak kurva. Det handlar mer om hur man hanterar nedgångarna och det har vi gjort bra, och det kommer vi fortsätta att hantera och förhoppningsvis bli ännu starkare.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.

Ståhls guldtränare om rekordkasten: "Känns fel"

igår 15:16
Det längsta damkastet på 35 år ena dagen, nytt världsrekord på herrsidan den andra. Men helgens diskustävlingar i Oklahoma går inte att ta på allvar, säger Daniel Ståhls tidigare tränare. Jag har sagt i 20 år att jag tycker att det är fel, säger Vesteinn Hafsteinsson till Aftonbladet.