Armand Duplantis jagar VM-guld i Glasgow. Arkivbild.
Armand Duplantis jagar VM-guld i Glasgow. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Guide: Friidrotts-VM i Glasgow

Han är given guldfavorit vid inomhus-VM i friidrott. I helgen hoppar stavstjärnan Armand Duplantis om medaljerna. Här är det mesta om mästerskapet.


Vad: Friidrotts-VM, inomhus.

Var: Emirates Arena, Glasgow, Skottland.

När: Fredag 1 mars–söndag 3 mars.

TV och radio: SVT/SVT Play och Radiosporten.

+ Svenska truppen

Henrik Larsson, 60 m, Andreas Kramer, 800 m, Samuel Pihlström, 1 500 m, Armand Duplantis, stavhopp, Thobias Montler, längdhopp, Yolanda Ngarambe, 1 500 m, Axelina Johansson, Fanny Roos, båda kula, Bianca Salming, femkamp.

+ Svenska medaljhoppen

Duplantis tog guld på senaste innemästerskapet i Belgrad 2022 och siktar på att försvara sin titel. Stjärnan och världsrekordhållaren (6,23 meter) är också Sveriges klaraste medaljhopp i Glasgow, där han 2020 hoppade 6,18. Thobias Montler, som tog silver 2022, är ett annat. Även Yolanda Ngarambe, Andreas Kramer och Henrik Larsson är på medaljjakt.

Bianca Salming tävlar i femkamp i inomhus-VM. Arkivbild.

+ Salming tillbaka

Bianca Salming lämnade mångkampen förra sommaren för att helt satsa på höjdhopp, men i vinter har hon återupptagit mångkampssatsningen – och är bättre än någonsin. Med nya personbästa, 4 533 poäng, i femkamp är hon tvåa i Sverige genom tiderna, endast bakom Carolina Klüft. Hela femkampstävlingen avgörs under fredagen.

+ Var är Ståhl, Sagnia och Almgren?

OS- och VM-guldmedaljören Daniel Ståhl tilldelades Bragdguldet i fjol, men på inomhus-VM saknas han. Skälet är enkelt: diskus finns inte med på programmet.

Andreas Almgren är inte heller med. Som svensk rekordhållare både på 1 500 meter (utomhus) och 3 000 meter (utomhus och inomhus) hade han varit given på VM – om han hade velat. Men Almgren, som nyligen krossat de svenska rekorden också på 10 kilometer landsväg och halvmaraton, fokuserar på EM och OS i sommar.

Längdduon Khaddi Sagnia och Maja Åskag stannar också hemma. Sagnia hade stora skadeproblem i fjol och fokuserar nu på utomhussäsongen, medan Åskag valt att tacka nej på grund av en sjukdomsperiod i vinter. Både Carl Bengtström (400 meter) och Wilma Nielsen (800 meter) har lämnat återbud i veckan.

+ Tre Internationella stjärnor

Femke Bol, 24, Nederländerna, 400 m. Har 400 meter häck som sin specialgren, men är också en världslöpare utan hinder i vägen. Så sent som för två veckor sedan förbättrade nederländskan sitt eget inomhusvärldsrekord på distansen.

Noah Lyles, 26, USA, 60 m. Sprintstjärnan siktar på fyra guld i år, vilket inleds med fredagens 60-metersfinal. I sommarens OS i Paris hoppas han sedan fixa en trippel genom att vinna 100 meter, 200 meter och den korta stafetten.

Karsten Warholm, 28, Norge, 400 m. Precis som Bol en häckspecialist och regerande världsmästare (utomhus) på 400 m häck. I Glasgow tävlar norrmannen på 400 meter och utmanas bland annat av Jereem Richards från Trinidad och Tobago.

TT
/
/
SVT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!