Stockholm

Mästaren dricker sitt eget urin

När Lyoto Machida i mars i år berättade för den brasilianska fighttidningen Tatame att han dricker sitt eget urin, var det många som höjde på ögonbrynen.


Läs mer

Men efter att brassen förra helgen fullkomligt förstört Rashad Evans och krönts till ny mästare i UFC:s lätt tungviktsdivision, är det kanske dags att börja ta Machidas udda vana på allvar.

Nyheter24 ringde upp näringsfysiologen Martin Brunnberg, som bland annat skriver om näringslära i den svenska kampsportstidningen Fightermag, för att reda ut saken.

– Jag har hört talas om det, men syftet med att kissa är ju att göra sig av med slaggprodukter, så jag underkänner metoden. Den enda gång det kan vara berättigat att dricka sitt eget urin är om man är i en nödsituation och håller på att dö av törst.

Men är det farligt?

– Nej, urin är rätt så rent när det kommer ut från kroppen. Vem vet, det kanske funkar för honom om han tror på det. Vi tycker ju om ritualer och man ska inte underskatta placeboeffekten, säger Martin Brunnberg till Nyheter24.

Enligt Machida är det hans pappa som fått in honom på att dricka sitt eget urin.

– Min pappa har gjort det väldigt länge och fört vidare det till mig. Folk tror att det är ett skämt och jag har aldrig berättat det i USA eftersom jag inte vet hur fansen skulle reagera, säger Machida till Tatame.

Lyoto Machida är inte den enda MMA-fightern som dricker sitt eget urin. Luke Cummo, känd från säsong två av MMA-dokusåpan The Ultimate Fighter, berättade redan 2007 att han dagligen dricker sitt eget urin. För Cummo har dock pissdrickandet inte gett samma resultat i oktagonen, som för den obesegrade Machida. Av sju matcher i UFC har han vunnit tre och förlorat fyra.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.