Martin Olsson missar de fyra första matcherna av årets fotbollsallsvenska på grund av avstängning. Arkivbild.
Martin Olsson missar de fyra första matcherna av årets fotbollsallsvenska på grund av avstängning. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hårt straff för Olsson – missar allsvenska starten

Martin Olssons slag i ansiktet på en motståndare blev kostsamt. Malmö FF-försvararen stängs av i ytterligare fem matcher och missar hela inledningen av fotbollsallsvenskan.


Olsson tilldelades ett direkt rött kort efter att ha slagit Varbergs Robin Tranberg i ansiktet i en gruppspelsmatch i svenska cupen den 3 mars. Han blev automatiskt avstängd i MFF:s cupkvartsfinal mot IFK Norrköping i söndags, och straffet förlängs nu.

Den landslagsmeriterade försvararen stängs av till och med den 22 april, totalt ytterligare fem matcher, enligt ett beslut från Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd, något som TV4:s Fotbollskanalen var först att rapportera om.

"Kraftfullt slag i ansiktet"

Martin Olsson medger att agerandet var oacceptabelt men förklarar det som att han försökte skydda sig från det som han upplevde som ett angrepp från Tranberg – "ett knytnävsslag hårt på underarmen" – varpå han tog tag i motspelaren vilket "tyvärr resulterade i att han träffade honom på kinden med öppen hand".

Disciplinnämndens bedömning är i stället att Olsson "har utdelat ett kraftfullt slag i ansiktet på en motspelare samtidigt som han har hållit tag i motspelaren med den andra handen."

"Av filmsekvensen framgår även att Martin Olsson inte var en del av den första situationen som genererade att en spelare i Varberg blev utvisad. Martin Olsson har alltså aktivt sökt sig till efterspelet av den första situationen vilket Disciplinnämnden anser är en försvårande omständighet", står det vidare.

Missar semifinalen

Därmed missar Olsson Malmö FF:s cupsemifinal mot Halmstad den 16 mars, liksom de fyra första matcherna i allsvenskan, mot IFK Norrköping, Hammarby, Värnamo och Västerås.

Olsson polisanmäldes också efter händelsen, men utredningen lades ner eftersom Robin Tranberg inte ville medverka.

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (Rin) till och med den 26 mars.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!