Henrik Rydström förde Malmö FF till SM-guld under sin debutsäsong som tränare i klubben. Nu ska laget försvara guldet och även kvala till Europa.
Henrik Rydström förde Malmö FF till SM-guld under sin debutsäsong som tränare i klubben. Nu ska laget försvara guldet och även kvala till Europa. - Foto: Johan Nilsson/TT

"700 miljoner kronor på banken räcker inte"

Malmö FF spelar i en egen ekonomisk liga i Sverige. Trots övertaget blev kampen om SM-guldet med Elfsborg i fjol en målskillnadsaffär. Bara att ha 700 miljoner kronor på banken räcker inte. Du måste också göra jobbet, säger tränaren Henrik Rydström.


Fakta: Premiäromgången i herrallsvenskan

I dag, påskafton: IFK Norrköping–Malmö FF (klockan 15.00).

Påskdagen: Hammarby–Kalmar FF (14.00), Gais-Brommapojkarna (14.00), Häcken-Mjällby (16.30).

Annandag påsk: IFK Göteborg–Djurgården (14.00), Sirius–Halmstad (14.00), AIK–Västerås (16.30), Elfsborg–Värnamo (16.30).

Det är möjligtvis den mest uttjatade tesen inom svensk herrfotboll: Malmö FF borde jogga hem SM-guldet med tanke på den välfyllda kassakistan som skåningarna har tack vare sex gruppspel i Europa de senaste tio åren.

— Jag kan förstå att många säger så, samtidigt var vi tre poäng från allsvenskt poängrekord förra säsongen. Så svaret är rätt enkelt: Elfsborg gjorde det också jäkligt bra, säger tränaren Henrik Rydström.

Han tog över MFF inför förra säsongen och inledde med åtta raka segrar.

"Öppnade rekordartat"

— Vi öppnade allsvenskan rekordartat, men Elfsborg hade väl också en liknande svit. Det var bara det att de påbörjade den i omgång tre. Så de hängde på, säger Rydström.

Malmö redovisade 701,6 miljoner kronor i eget kapital vid slutet av 2023. Näst mest hade Djurgården på drygt 261 miljoner kronor.

— Bara att ha 700 miljoner kronor på banken räcker inte. Du måste också göra jobbet, ha en bra daglig verksamhet, hitta rätt med nyförvärven. Vi gjorde det i stor utsträckning, men det gjorde Elfsborg också.

Efter sjundeplatsen 2022 blev det inget Europaspel för MFF förra säsongen. I sommar ska det svenska mästarlaget kvala till Champions League.

— Det finns många utmaningar med det, men den stora är att inte tappa nivå i allsvenskan, säger Rydström.

Kvalomgångarna är något helt annat än ett eventuellt spel i det nya ligaformatet som väntar i Europafotbollen i höst, poängterar han.

— Vi har tittat mycket på hur det rent statistiskt sett ut i kvalomgångar i Europa. Vad är trenderna för de lag som går vidare? Det är tydligt att omställningsspelet och fasta situationer är viktiga i dubbelmöten i kvalet.

"Nobelpristagarnivå"

Inför sin första säsong i MFF sade litteraturvetaren Henrik Rydström att hans lag skulle spela som en fotboll som liknar favoritförfattaren och Nobelpristagaren Eyvind Johnsons rytmiska språk.

Så, hur blev det?

— Vi spelade rätt långsamt i vissa delar, men med en musikalitet. Precis som Eyvind Johnson. I vissa stunder touchade vi ändå hans nivåer – det var Nobelpristagarnivå. Sedan var det några stunder som var rätt mediokra också. Då var det inte Eyvind-nivå, säger han och skrattar.

Med kval till Europa väntar ökad belastning för MFF-spelarna. "Det finns många utmaningar med det, men den stora är att inte tappa nivå i allsvenskan", säger Rydström om Europaspelet.
TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!