Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eric Rosén: Avgå Lars Lagerbäck

Sport | 06/06/2009 22:27

Sagan är slut. Helt slut.

Sverige under Lars Lagerbäck har aldrig varit ett mästerskapslag utan ett kvallag. Nu är vi inte ens det. Och när förbundskaptenen försatt oss i en situation där vi med all säkerhet missar VM i Sydafrika är det dags för Lagerbäck att kliva ur förarsätet och sätta sig vid sidan om och muttra. Han har misslyckats med det minsta vi kan kräva av honom: Att ta oss till slutspel.

Felet är självklart lika mycket spelarnas, men Lagerbäck bär det yttersta ansvaret och han har en gång för mycket förlitat sig på spelare ur form, utan självförtroende och utan udd. Han har mer än någon annan tonat ner hur viktig Zlatan Ibrahimovic är. Samtidigt har han förlitat sig på den väldige allt för slapphänt och lättvindigt.

Att i en nästan helt avgörande match ställa upp med spelare så hopplöst ur form som Kim Källström och Henrik Larsson var något han var nödd och tvungen till. Men anledningen till att han inte hade några alternativ är att han aldrig vågat testa något annat, inte i skarpt läge.

Daniel Majstorovic var utmärkt i backlinjen. Viktor Elms inhopp var grymt. I övrigt har jag fruktansvärt svårt att se ljuset i tunneln.

Kanske borde han vågat spela Marcus Berg lite mer och lite tidigare i kvalet? Kanske borde Sebastian Larsson fått chansen att verkligen jobba sig in i startelvan. Kanske borde inte ytterbackarna varit positionen Lagerbäck tog ut på chans, till synes utan tanke. Behrang Safari? Oscar Wendt? Adam Johansson? Det går att spela samtliga, men det går inte att prova sig fram med en ny pojke i varje match.

Jag är djupt besviken på Lars Lagerbäck. Jag är djupt besviken på hans matchcoachning. Jag är besviken på hans laguttagning och på hans feghet. Jag är besviken på hans sätt att leda landslaget under de senaste åren.

Lagerbäck borde avgått efter VM i Tyskland. Det hade varit det enda rimliga. När han nu valde att inte göra det borde han avgått efter EM i Österrike och Schweiz. När han nu ändå klamrade sig fast, trots att vi inte såg laget utvecklas positivt, gick det som det gick. Vi missar VM i Sydafrika, så är det, så kommer det att bli. Och Lars Lagerbäck bör avgå omedelbart. Det finns liksom ingen anledning för honom att vara kvar. Det finns ingen anledning för oss att låta honom.

Hej då VM. Sagan är slut. Helt slut. Hej då Lagerbäck.

Skrivet av: