Kylian Mbappé och Didier Deschamps kliver in i EM.
Kylian Mbappé och Didier Deschamps kliver in i EM. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Guide: Fotbolls-EM 17 juni

Under mästerskapets fjärde dag kliver en av de tyngsta favoriterna till guldet in i turneringen. Frankrike inleder gruppspelet mot Österrike i kvällsmatchen i Düsseldorf.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Även Belgien tippas – som vanligt – av många experter som en möjlig slutlig vinnare i Berlin om en månad.

Här är förutsättningarna inför måndagens tre matcher:

Vad: Rumänien–Ukraina, grupp E.

När: Måndag den 17 juni, 15.00.

Var: München Fußball Arena (Allianz Arena).

Tv/Radio: SVT/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Påminnelse om kriget

Ukraina är i EM för att vinna fotbollsmatcher. Men också för att påminna omvärlden om kriget som plågar landet. Förbundskaptenen Sergej Rebrov var inne på det tidigare under mästerskapet.

— Det är ett krig vi utkämpar för hela Europa, säger han.

+ Tänker på soldaterna

Inför EM-premiären skickar Arsenalspelaren Oleksandr Zintjenko – som var med i EM 2021 då laget tog sig till kvartsfinal efter ha slagit ut Sverige – en extra tanke till soldaterna ute i strid och deras familjer.

— För dem är det supersvårt, för oss är det helt klart en extra motivation. Vi vet alla vilka som står bakom oss. Vi måste visa vårt allra bästa, säger han.

Vad: Belgien–Slovakien, grupp E.

När: Måndag den 17 juni, 18.00.

Var: Frankfurt Arena

Tv/Radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten.

+ Spelar för att ena landet

Mordförsöket på landets premiärminister Robert Fico har skakat om det slovakiska samhället. Marek Hamsik, ni minns honom bland annat från en kortare tid i IFK Göteborg, är numera assisterande förbundskapten och hoppas att EM kan föra slovakerna samman.

— Det är hemska tider för Slovakien. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att det skulle hända, säger Hamsik.

Som spelare gjorde han 26 landslagsmål på 138 landskamper och han ser landslaget som en enande faktor.

— Idrott har alltid fört folket samman och lyft humöret i landet. Jag hoppas att folket stöttar oss och att det gör att man lägger meningsskiljaktigheter åt sidan, säger Hamsik.

Vad: Österrike–Frankrike, grupp D.

När: Söndag 16 juni, 21.00.

Var: Düsseldorf Arena.

Tv/Radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten.

+ Tillbaka till Berlin?

Det har gått 18 år sedan Frankrike föll i VM-finalen mot Italien efter straffsparksläggning. Platsen? Olympiastadion i Berlin. Och var går årets EM-final? Just det, på samma arena.

+ Då har han vunnit allt

Didier Deschamps, Frankrikes långlivade förbundskapten, lyfte EM-pokalen som spelare 2000. Två år tidigare vann han VM hemma i Paris, en titel Deschamps även tog som förbundskapten i Moskva 2018. Nu har han chansen att bli historisk och även vinna EM i rollen som tränare.

— Vad som än händer har han gjort ett outplånligt avtryck i franska landslagsfotboll. EM är det enda han saknar som tränare och vi behöver göra något alldeles extra för att han ska kunna fylla i alla rutor, säger anfallsstjärnan Kylian Mbappé i en intervju med tidningen Ouest-France.

Om de spelar gör Mbappé sin 80:e landskamp och Antoine Griezmann blir blott den fjärde franske spelaren att nå 130 landskamper.

+ Politisk oro

Emmanuel Macron, Frankrikes president, har utlyst val till nationalförsamlingen om mindre än två veckor. Flera spelare, bland dem Marcus Thuram och Ousmane Dembélé, har uttryckt starka åsikter om situationen i landet efter EU-valets framgångar för Nationell samling.

+ Formstarkt

Österrike spelade bort Sverige från EM-slutspelet och går in i mästerskapet med en sju matcher lång förlustfri svit – och med bara tre insläppta mål under perioden. Förbundskaptenen Ralf Rangnick förfogar över en skadefri trupp inför mötet med Frankrike.

TT
/
/
/
SVT
/
/
/