Inför UFC 99

Efter mycket turbulens och diverse avhopp har UFC 99 till slut landat i ett fightkort som har alla möjligheter att bli ett av årets mest actionspäckade.


Även om UFC 99 saknar de där riktigt stora namnen – de sparar man som bekant till UFC 100 – så kan jag nästan garantera att vi kommer att få se explosiva fighter och flera snabba avslut – så håll ögonen öppna!

Huvudkortet (kommer garanterat att visas på tv)

Rich Franklin (26-4-0) Vs. Wanderlei Silva (32-9-1)

Hade den här matchen gått för fyra år sedan skulle jag varit eld och lågor. Då var Franklin hetast i UFC och Silva hetast i Pride och det var en matchup som många hardcore-fans ville se.

Efter att två gånger slagits sönder och samman av Anderson Silva flyttade Franklin upp till lätt tungvikt och efter att blivit knockad av Rampage var det dags för Wanderlei att komma ner till mellanvikten. Men innan de hunnit bli bofasta i sina nya viktklasser ville UFC se de två i en fight i catchweight, 88,4 kilo.

Sedan Wanderlei Silva kom till UFC har han fått tagit emot både tre och fyra smällar för mycket och frågan är hur det står till med brassens hälsa. Inför Franklin-matchen har han lovat att antingen knocka sin motståndare eller själv bli knockad och frågan är hur många sådana fighter till Silva klarar av.

Franklin däremot använder huvudet till annat än att mota slag med och har förhoppningsvis en bra gameplan med sig in i oktagonen på lördag. Han har också fått hjälp av Anderson Silva, som lovat att han skulle göra allt för att förbereda Franklin för Wanderleis vilda svingande.

Prediction: Franklins kontringsboxning passar Silva illa. Har Franklin is i magen och undviker Wanderleis godnattslag så tar han det via T.K.O i andra. Mycket kommer också att handla om vems haka som kan ta en smäll och där ligger Silva på minus just nu.

Cheick Kongo (24-4-1) Vs. Cain Velasquez (5-0-0)

Det första riktiga testet för Velasquez, mannen som säga vara tungviktsdivisionens framtid. Även om Velasquez kan mäta sig med Kongo stående tror jag han kommer att försöka använda sin brottning och gå på nedtagningar.

Kongo är byggd som ett hangarfartyg och har bättre räckvidd stående. På rygg har han däremot inte mycket att komma med och om han inte lyckas försvara Velasquez nedtagningsförsök kommer han att bli dominerad från topp.

Prediction: Kongo kan säkert skaka Velasquez stående, men för eller senare kommer fighten att komma ner på marken och där har Kongo inte mycket att hämta. Velasquez vinner via domslut eller T.K.O. ground and pound.

Mike Swick (13-2-0) Vs. Ben Saunders (7-0-2)

Bra matchup. Många tror på snabbt avslut, men det finns också en risk att båda tar ut varandra. Swick har erfarenhet från större och tuffare matcher medan Saunders gjort bra ifrån sig mot inte allt för vasst motstånd.

Prediction: Båda kommer att svinga och båda kommer att bli träffade. Swick har ett litet övertag med händerna, men Saunders thai-game såg riktigt vasst ut i hans senaste match. Stryktålighet kan komma att bli en avgörande faktor i fighten.

Marcus Davis (21-5-0) Vs. Dan Hardy (21-6-0)

Hardy har kallat Davis för fejk-irländare och en drös andra mer eller mindre uppfinningsrika invektiv. Davis har å sin sida lovat att knocka Hardy medvetslös. Hur som helst: båda kan boxas, båda kan sparkas, men Davis har övertaget på marken.

Prediction: Även om båda lovat att slå huvudet av den andre så tror jag Davis är smartare än så. Skulle han inte dominera boxningen totalt får vi se ett tidigt nedtagningsförsök och efter det en dominant uppvisning i hur man tillfogar en liggande motståndare så stor skada som möjligt på så kort tid som möjligt.

Också med på huvudkortet:

Spencer Fisher (23-4-0) Vs. Caol Uno (25-11-4)

Mirko Filipovic (24-6-2) Vs. Mostapha Al Turk (6-4-0)

UFC 99 från Köln, Tyskland, sänds direkt på lördag, klockan 21:00 på TV4 Sport.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!