Ericsson 4 säkrade slutsegern

Puma tog sista etappen, men Ericsson 4 tog totalseger.


Puma snuvade Ericssonbåtarna på segern på den nionde och näst sista etappen i Ocean race.

Den stora segraren var Ericsson 4, som var trea till Sandhamn men säkrade slutsegern i jorden-runt-seglingen.

Brasilianaren Torben Grael och hans internationella besättning på Ericsson 4 ordnade därmed den andra svenska segern i havskapptävlingens historia. EF Language vann 1997-98.

– En fantastisk känsla. Jag har varit nära att vinna förut, nu är det gjort, sade Torben Grael, som också har två OS-guld på meritlistan.

Ericsson 3 var dock den båt som utmanade Puma ända in till mållinjen utanför Sandhamn. Magnus Olsson och hans nordiska besättning ryckte upp sig ordentligt från sistaplatsen på etappen som avslutades i Marstrand. Svenskbåten fick nu målskottet endast minuten efter Puma.

– Bittert. Jag är glad ändå, men det hade varit roligare att vinna när vi kom hit till Sandhamn, sa stockholmaren efter målgången.

Den korta etappen med start i Marstrand på söndagen gick oväntat snabbt. I stället för den väntade målgången på tisdagen nådde båtarna målet i Sandhamn på måndagskvällen. Regnet hade upphört och i det sista sena kvällsljuset kunde åskådare på båtar och på Sandhamns bryggor se den mycket täta kampen mellan Puma och Ericsson 3.

– Segling när den är som bäst, sa Magnus Olsson.

– De var före oss vid Almagrundet, men då gjorde vi några bra saker, sedan gjorde de några bra saker. Vi gjorde ett misstag, ett segel fastnade i ett stag, och då tappade vi tre båtlängder.

Puma befäste sin andraplats totalt, men det var den amerikanska båtens första seger under tävlingen. Puma har med sina 95 poäng ingen chans att nå Ericsson 4. På söndag avgörs en endagstävling, med fyra poäng till segraren, och sista etappen från Sandhamn till S:t Petersburg startar den 25 juni, och där ges åtta poäng för seger.

Efter tredjeplatsen på nionde etappen har Ericsson 4 nu 108 poäng, en ointaglig ledning.

– Tredje plats är mer än nog. Vi gjorde några misstag, men fick vad vi ville, sa Torben Grael.

– Båten byggdes här i Stockholm, nu kommer den tillbaka hit som vinnare. Det kunde inte vara bättre.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!