Höghöjdsuppladdning är inte vanligt inom orienteringen. Landslagschefen Håkan Carlsson förklarar varför:
— Vi har kunskapen, men är lite mindre professionella eftersom vi har mindre pengar inom vår idrott. Det kostar mycket att åka på hög höjd vilket gjort att vi inte har lika möjligheter som andra uthållighetssporter.
Laddning i bergen
Tove Alexandersson har den ekonomiska möjligheten. Därför bor hon sedan en tid tillbaka i österrikiska Imsel, strax utanför Innsbruck, och kan ha höghöjdsuppladdning som en naturligt inslag inför mästerskapen. Håkan Carlsson säger att kombinationen av höghöjdsträning och att hon trivs bra i Imsel är framgångsfaktorer för henne.
Efter midsommarhelgens världscup i Idre åkte hon direkt till Obergurgul, en ort i Österrike som ligger på 1 900 meters höjd. Därför kommer hon till Kuopio full av röda blodkroppar.
— Det har varit bra. Jag gillar att ladda i bergen. Jag hoppas det ska ska kunna toppa formen lite extra, säger Tove Alexandersson, som dagen innan VM inte fått besked om uppladdningen gett effekt:
— Jag hoppas den ska kännas bra. Jag har inte testat så mycket de senaste dagarna för att spara mig till VM. Förhoppningen är att jag ska vara i bra form.
Guldrekord
I samband med de kommande VM-tävlingarna i Kuopio kan Tove Alexandersson bli världens bäste orienterare genom tiderna. Simone Niggli, från Schweiz, tog 23 VM-guld under åren 2001–2013. Tove Alexandersson har i dag 21 VM-guld och tre VM-lopp står på spel i Finland.

Förutom Tove Alexandersson är det bara Hanna Lundberg, 22, i den svenska truppen som varit på höghöjdsuppladdning inför detta VM. Hon anses vara svensk orienterings stora framtidsnamn och gör nu liknande uppladdning som Alexandersson.
— Inför 2022 började jag testa höghöjd och upptäckte att jag svarade bra på det. Jag behövde höja mig fysiskt och få extra boosten. Jag tror på upplägget, säger Hanna Lundberg, som nu är fri från den skada som stoppade henne från världscupen i Idre.