Kaos efter konkursbeslut

Förare fria att byta klubb. Elitserietabell som måste räknas om. Och så vidare.


Förare fria att byta klubb.

Elitserietabell som måste räknas om.

Motståndarklubbar som tappar intäkter.

Smedernas beslut att begära sig i konkurs skapade oreda under måndagen.

Det är inte helt ovanligt att speedwayklubbar hamnar på ekonomiskt obestånd. Men Smedernas beslut att dra sig ur pågående serie är unikt och skapade snabbt frågor. Christer Gustavsson, en av medlemmarna i Svemos tävlingssektion för speedway, hade en jobbig måndag med många telefonsamtal.

– Vi kommer att ha ett möte inom sektionen under veckan för att klara ut olika frågor, sade han.

– Just nu vet jag inte hur förarnas snitt kommer att räknas och det finns även andra bitar att titta på. Men enligt regelverket är förarna fria att gå vart de vill.

Smederna skulle under tisdagen mött Vetlanda på bortaplan.

– Visst är det ett ekonomiskt avbräck för oss, vi har redan haft kostnaderna för bortamatchen. Jag gissar på att vi hade haft ungefär 3 000 åskådare på tisdagens match, säger Vetlandas sportchef Bo Wirebrand.

– Men jag tycker den stora förloraren är svensk speedway. För mig som ledare är en riktigt tung dag. Jag hade verkligen önskat att Smederna kunnat slutföra säsongen.

Övriga lag som mött Smederna borta men inte får köra någon hemmamatch är Dackarna, Rospiggarna, Västervik och Indianerna.

Elitserien i speedway kommer nu att köras färdigt med åtta lag enligt tidigare matchschema. Hur många som ska finnas i högsta serien nästa år är oklart. Sedan tidigare stod det klart att inget lag skulle åka ur efter denna säsong.

– En spekulation från min sida är att det blir åtta lag nästa år från start. Det har vi inom sektionen tidigare försökt jobba för men då stött på motstånd. Det är en nivå jag personligen tycker är bra. Men till det kan tas beslut i den frågan återstår mycket, säger Gustavsson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?