Söndag 1 Aug
Stockholm

Krav på sänkta krav för OS-plats

Konståkningsförbundet vill se minst en svensk deltagare i varje OS-gren. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På sikt vill konståkningsförbundet se minst en svensk deltagare i varje gren i OS.

Men först måste kraven för att få delta mildras.

– De är för hårda, säger ordföranden Maria Meyer-Martins till TT.

Förbundet sätter press på Sveriges olympiska kommitté, SOK, inför årsmötet i vår. Nyligen lämnade konståkningen in en motion där man vill se förändringar i SOK:s policy kring vilka som får åka till OS eller inte.

Det är främst kravet på en bäst-åtta-placering förbundet siktar in sig på.

– Vi tycker att det är viktigt att ha något att se fram emot som elitidrottare. Kravet att komma bland de åtta bästa är väldigt svårt att nå. Hur vet man det? Det är svårt att bedöma om man har den möjligheten eller inte. Det är ju oerhört små marginaler i världseliten.

– Vi tycker att kravet med åttondeplatsen är för hårt och vill ta upp den frågan till diskussion, säger Maria Meyer-Martins.

Motionen lämnades in till SOK vid månadsskiftet. Den innehåller också önskemålet att Sverige till framtida OS ser över möjligheten att ha representation i varje gren i varje idrott.

"Målet borde vara att alla medlemsförbund i SOK, med en seriös elitsatsning och internationellt deltagande, har en chans att kvalificera sig till OS", skriver konståkningsförbundet i motionen.

– Vi vill lyfta den frågan samtidigt och diskutera hur det kan finansieras. Vi är väl medvetna om att det också är en ekonomisk fråga. Men prioritet ett för oss är att få en diskussion om kravet på att komma bland de åtta bästa för att få delta i OS.

TT: Har ni fått någon respons?

– Inte ännu, motionen lämnades in för några dagar sedan, men jag kan tänka mig att det finns andra förbund som känner likadant.

TT: Några du speciellt du tänker på?

– Gymnastiken fick exempelvis inte möjligheten att skicka sin bästa gymnast (Veronica Wagner). Jag kan föreställa mig att de är väldigt besvikna.

– Samtidigt har vi förståelse för att pengarna inte räcker till allt, men vi vill lyfta den här diskussionen.

TT: Vilka förhoppningar har ni?

– Jag tror att vi kan få många med oss. Jag tror många känner att det här med åttonde plats är värt att diskutera. Vi hoppas verkligen få med andra förbund, säger Maria Meyer-Martins.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela