Stockholm

Chelbat hel - men attacken utreds

En månad har gått sedan taekwondo-domaren Chakir Chelbat sparkades ner.(TT)


Läs mer

Nästan en månad har gått sedan den svenske taekwondo-domaren Chakir Chelbat sparkades ner av kubanen Angel Valodia Matos i OS.

Såren i läppen har nästan läkt, men sviterna av attacken är inte över.

Frågan ligger hos Internationella olympiska kommittén nu, säger Chelbat till TT.

Bara några timmar återstod av OS-taekwondon i Peking.

Då sparkades Chakir Chelbat blodig av Angel Valodia Matos efter att denne förlorat sin bronsmatch mot Arman Tjilmanov, Kazakstan.

Chelbat fick föras till sjukhus med skador i läppen och talade efter händelsen om att polisanmäla kubanen. Med polisanmälan har det än så länge inte blivit något - i stället inväntar Chelbat vad Internationella olympiska kommittén (IOK) vidtar för åtgärder.

– Både kubanen och hans coach är nu avstängda på livstid av Internationella taekwondoförbundet (WTF). Men WTF har skrivit till IOK gällande andra omständigheter som jag inte vill diskutera under ärendets gång.

– Men han (Matos) har skadat mig, skadat taekwondon och de olympiska spelen. Jag trodde aldrig att något sådant här skulle kunna hända.

Det var sedan Matos behandlats för en fotskada som matchen urartade. Chelbat höll sig till regelboken och när Matos inte kom in på banan i tid efter behandlingen dömde han seger för Tjilmanov.

– Det finns inte en chans att jag skulle ha agerat annorlunda. I min värld är regler regler. Och en minut är en minut. Jag har fått stöttning från hela världen, säger Chelbat och berättar att han länge haft stora besvär av skadorna.

– Nu är det bättre. Men det har varit svullet, ömt och jobbigt. Jag har fortfarande lite ont när jag gapar, men såren har försvunnit nu, och jag har precis börjat äta utan sugrör.

Tillbaka i domartagen är han också. I helgen dömde han matcher i Svenska cupen i Skellefteå.

– En sådan här sak ska inte hindra mig från att strida för rättvisan.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.