Galan diskriminerar handikappade

Handikappombudsmannen beslutade redan 2005 att Idrottsgalan diskriminerar.


Handikappombudsmannen beslutade redan 2005 att Idrottsgalan diskriminerar funktionshindrade.

– Jag tycker man ska kunna bli nominerad - det är ju idrott vi håller på med, säger paralympiske simstjärnan Anders Olsson.

De två svenskar som lämnade Peking med flest guld rullade tidigt in på den röda mattan inför idrottsgalan i Globen på måndagskvällen.

Simmaren Anders Olsson vann två paralympiska guld på världsrekordtid trots att han slitit av en muskel i högerarmen. Skytten Jonas Jacobsson vann med lånat gevär tre guld i Peking och har fler olympiska guldmedaljer än någon annan människa.

Men ingen av killarna var ens nominerad till priset som Årets manliga idrottare då Idrottsgalans statuter omöjliggör att funktionshindrade ska kunna vinna andra priser än Årets idrottare med funktionshinder.

"Det särskilda priset för idrottare med funktionshinder borde inte utesluta att de även kan nomineras till Årets idrottare", sade dåvarande handikappombudsmannen Lars Lööw i ett beslut efter galan 2005.

– Jag bryr mig inte så mycket. Klart det ska finnas ett pris till funktionshindrade, men jag tycker man ska kunna bli nominerad även till andra pris om man gjort någonting riktigt bra, säger Anders Olsson till TT.

Jonas Jacobsson, som redan tilldelats Svenska Dagbladets guldmedalj för årets bragd i svensk idrott, ville inte starta någon debatt på den röda mattan:

– Just i kväll struntar jag i de grejerna, det får man ta vid andra tillfällen.

TT: Efter OS i London 2012 kanske det inte spelar någon roll?

– Ja, så kan det bli. Men det är mycket träning kvar innan dess, säger Jacobsson, som då hoppas tävla mot icke-funktionshindrade skyttar i "riktiga" OS och med sin egen bössa.

David Lega sitter med både i Bragdjuryn och Idrottsakademin, men handikappidrottens största och första ansikte utåt håller inte med handikappombudsmannen om att Idrottsgalan är diskriminerande:

– Handikappidrott är inte en vanlig idrott eftersom vi förbjuder alla som inte har funktionshinder att möta oss. Jag tror inte att handikappidrotten i längden tjänar på att tävla mot vanlig idrott om priser på galan. När jag själv var aktiv slogs jag för att kunna bli nominerad som Årets manlige idrottare, men min uppfattning nu är att det är bättre för handikappidrotten att ha ett eget pris på galan varje år eftersom vi har ett annat syfte med vår idrott - att ge människor lite hopp, säger Lega.

Den paralympiska kommittén har mottot "inspire and excite the world", det tycker jag är bra. Det är många föräldrar till handikappade barn som tittar på galan varje år och blir inspirerade av att se framgångsrika handikappade killar som Jonas och Anders.

TT: Kan inte funktionshindrade ha ett eget pris och ändå tävla om andra priser?

– Nej, det tycker jag vore att både ha kakan och äta den.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!