Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elitsatsning hotad i Väsby

Sport | 21/01/2009 17:32

Toppklubben Väsby simsällskap kan tvingas lägga ned sin elitverksamhet.

Toppklubben Väsby simsällskap kan tvingas lägga ned sin elitverksamhet.

Klubben riskerar att förlora miljonbelopp när kommunen säljer ut anläggningsdriften.

– Jag förstår inte hur man kan vilja sänka oss, säger klubbdirektören Pär Gabrielsson.

Väsby är landets främsta förening på damsidan med fem landslagssimmare - VM-guldmedaljören Josefin Lillhage, EM-vinnaren Petra Granlund, Malin Svahnström, Sara Thydén och Ida Sundin.

Men de fem landslagssimmarna och övriga elitsimmare i föreningen kan snart få söka sig en ny klubb.

Klubbdirektören Pär Gabrielsson har informerat de aktiva om att man kan tvingas lägga ned elitverksamheten. Detta sedan Väsby kommun tagit ifrån klubben simskolan och lagt den i driften för den nya simanläggningen som står färdig i maj. Väsby simsällskap drar in en miljon kronor om året från simskolan vilket motsvarar en åttondel av omsättningen.

– Simklubben kommer att överleva, men inte elitverksamheten. För att få den att gå ihop utan simskolan skulle vi vara tvungna att ta ut så höga medlemsavgifter att simningen skulle bli en rikemanssport, säger Gabrielsson som också är tränare i landslaget.

Väsby kommuns upplägg är inget nytt och har blivit ett problem för svensk simning i stort. Flera kommuner som har byggt nya anläggningar har valt att lägga ut driften på entreprenad och lockar då med att lägga simskolorna i driften. Ett faktum som gör att klubbarna förlorar stora intäkter.

– Dessutom slår det mot vår rekrytering. Det handlar om 1 000 barn upp till sju år som vi skulle missa, säger Gabrielsson.

Klubben kräver i ett brev till kommunstyrelsens medlemmar att upphandlingen - som ska vara klar den 4 februari - avbryts och att avtalet skrivs om. Hittills har dock kommunen vägrat. TT har utan framgång sökt företrädare för kommunen.

Skrivet av: