Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu får maorierna rätten till haka

Sport | 11/02/2009 12:46

Nya Zeelands rugbylandslag har gjort deras dans världsberömd.

Inför varje match skrämmer Nya Zeelands rugbylandslag All Blacks sin motståndare genom att dansa haka. Eller mer exakt: genom att dansa hakadansen Ka mate, skapad av krigarhövdingen Te Rauparaha i Ngati Toa-regionen i början på 1800-talet.

Nu har dansen kommit med i en stor uppgörelse mellan den Nya Zeelländska regeringen och maorierna, som är landets ursprungsbefolkning. Regeringen har gått med på att betala 1,3 miljarder kronor för övergrepp begågna mot maorifolket och som hyra för beslagtaget land.

En del i uppgörelsen var att tilllskriva maorierna i Ka mate den ideella upphovsrätten till Ka mate hakan, skriver Otago Daily Times.

All Blacks kommer därför sannolikt få fortsätta med sin krigsdans inför rugbymatcherna. Däremot kommer "missbruk" och "kulturellt olämpligt användande" av dansen att stoppas. Dansen har tidigare bland annat använts i reklam, på ett sätt som har kritiserats av maorier.

All Blacks dansar haka:

Mer haka:

Mer om haka:

Ännu mer haka:

Skrivet av: