Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fis stoppar Britta Norgen

Sport | 17/02/2009 22:48

De nya reglerna drabbar Britta Norgren. Hennes blodvärden är för höga.

Nyheter24 skrev på måndagen om det Internationella skidförbundets, Fis, nya regler att kunna stoppa åkare med misstänkt höga blodvärden från VM i Liberec. Dessvärre har en av våra svenska åkare nu hamnat i fällan. Britta Norgren genomförde en provtagning som visade att hennes hemoglobinvärden överskrider gränsen för vad som är tillåtet.

– Eftersom Britta redan i utgångspunkten har relativt högt blodvärde och blodtestet dessutom inföll precis när hon drabbats av magsjuka var risken uppenbar att hon skulle hamna på gränsen i Fis-kontrollen som samtliga tävlande går igenom, säger Magnus Dyborn, landslagsläkare, i ett pressmeddelande.

Sverige har varit en av länderna som hårdast jobbat för hårdare tester. Nu får de själva uppleva konsekvenserna.

– Vi har ett regelverk att rätta oss efter, och det får vi vackert acceptera. Vi har heller ingenting att dölja. Det som skett är olyckligt, inte minst för Britta som får avstå tävlande i VM fram till och med lördag då ett nytt blodtest ska tas i Liberec, säger landslagschefen Gunde Svan.

Beslutet innebär att Norgren inte får åka VM-premiären 10 kilometer klassisk stil. Däremot stängs hon inte av i 14 dagar, som Fis kan göra, utan kommer få göra ett nytt test på lördag.

Skrivet av: