Kuitunen krossade allt i Nove Mesto

Finländskan Virpi Kuitunen är på väg mot revansch.


Finländskan Virpi Kuitunen är på väg mot revansch för fjolårets andraplats i Tour de ski.

På nyårsafton vann Kuitunen 9 kilometer klassisk stil lätt, 37 sekunder före landsmaninnan Aino Kaisa Saarinen, och leder totalt.

I fjol fick Virpi Kuitunen ge sig i duellen mot Charlotte Kalla i Tour de ski. Kalla dansade upp för de branta backarna och passerade Kuitunen som fick nöja sig med andra plats. Nu är hon återigen med i tätstriden efter nyårsaftonens förkrossande seger. Finländskan tog ledningen redan från start och utökade avståndet till de andra undan för undan. Till slut var hon 37 sekunder före sin landsmaninna Aino Kaisa Saarinen som säkrade den finländska dubbelsegern. Även i totalställningen är det dubbelt finländskt, Kuitunen fem sekunder före Saarinen.

– Det var ett bra sätt att avsluta året. Nu ska jag fira lite med laget i kväll, sade Kuitunen i tv direkt efter målgång.

I fjol hade Kuitunen ett avstånd på nästan 40 sekunder till Kalla inför sista sträckan. Men det räckte inte då. Nu är avståndet betydligt mindre men Kuitunen hoppas att kunna göra ett bra resultat i nyårsdagens sprinttävling:

– Jag hoppas verkligen att det kommer att fungera bra i morgon (nyårsdagen) och att jag kan göra ett bra resultat. Det var inget bra i Prag i måndags men det ska gå bättre i morgon än då.

För svensk del blev det inga framgångar. Anna Haag blev bästa svenska på fjortonde plats, 1.42 efter Kuitunen. Haag ligger nu på elfte plats i touren totalt, 2.33 efter Kuitunen. De andra svenskorna var långt ned i resultatlistan. Maria Rydqvist kom på 27:e plats, Sara Lindborg 32:a och Jenny Hansson 43:a av de 45 startande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!