"Vi är klart och tydligt rasister"

- 05/10/2008, 12:03 -

Danska huligangruppen White Pride hejar på AGF Århus och siktar in sig på politiken.

Dansk huliganrasism blir allt värre. Nyligen firades Adolf Hitlers födelsedag på läktarna med nazisthälsningar och nu vill huliganerna utvidga sig politiskt.

– Vi är inte bara fotbollsfans. Vi är också politiska. Högerorienterade. Rasister, säger en huvudperson i huligangruppen White Pride.

White Pride, som stöder AGF i Århus, har existerat sedan 1994. De är den första riktiga nazistiska huligangruppen i Danmark. Och nu vill de satsa mer på politiken.

– Vi är inte som andra fotbollsfans. De tittar bara på fotboll och slåss. Vi har starka politiska och ideologiska åsikter. Vi vill ha ett rasrent Danmark och delar man inte den tanken har man inget att göra i WP, säger 28-åringen som vill nämnas som RF.

Dansk fotboll har länge brottats med rasism. Detta är WP medvetna om och gör en medveten satsning på att hitta nya medlemmar på fotbollsmatcher.

– Vi rekryterar bara ordentliga rasister i fotbollsmiljön. Sådana kommer av sig själva för att de tycker om det vi står för, säger "RF".

Politiskt har WP endast en agenda, att slänga ut alla invandrare från Danmark.

– Vi signalerar klart och tydligt att vi är rasister. och vill skicka den sorten hem till deras egna länder. De är underlägsna vita människor och hör inte samman med oss. De har höns i huset och skiter i ett hål. Det är bakåtsträvande i tid och civilisation, säger huliganen.

Danmark har de senaste åren präglats av en häftig och skarp invandrardebatt. Kritiken mot landet efter Mohamedteckningarna var våldsamma. Trots det håller "RF" inte igen.

– En vit kvinna som är ihop med en neger eller arab är en ras- och landsförrädare.

WP känner igen sig i Dansk folkeparti säger "RF". Partiet har ständigt väckt ny debatt i Danmark och ses alltjämt som främlingsfientliga i Sverige. Partiets agenda för tre år sedan var att alla invandrare ska bli tvungna att skriva på ett kontrakt där de lovar att betala skatt, jobba och inte slå sina barn. Just Danske folkpartiets smygrasism är rätt väg att gå tycker "RF".

– Det finns inte några andra att stödja. Jonni Hansens nazistparti är lite jobbigt. De skrämmer iväg folk med sina hakkors. Det är taktiskt dumt, säger han till Ekstrabladet.

White Pride firar Hitlers födelsedag mitt under ligamatch

Se Århushuliganerna storma planen under match

Skrivet av: