Fredag 7 Okt
Stockholm

Fotbollsvåldet ska stoppas

Fotbollshuliganer och den organiserade brottsligheten är lika.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns stora likheter mellan grupper av fotbollshuliganer och den organiserade brottsligheten. Därför kan polisen "låna" metoder från bekämpningen av narkotikaligor till kampen mot de så kallade firmorna, föreslår Brå.

Det handlar till exempel om att skada nätverken genom att identifiera och gripa nyckelpersoner, skriver Brottsförebyggande rådet generaldirektör Jan Andersson och verksjuristen Lars Korsell på Dagens Nyheters debattsida.

Brå har på regeringens uppdrag tagit fram förslag på hur bråket kring matcherna ska kunna stoppas. Brå vill bland annat att en huvudman ska utses för att samordna insatser och upprätta en nationell åtgärdsplan.

För att göra matcherna till en folkfest och locka en bredare publik att komma tidigare till arenorna kan artister och intervjuer med kända idrottsprofiler ordnas. Det skulle kunna minska den aggressiva stämningen, tror utredarna. Om publiken kommer tidigare till matcherna blir det även mindre turbulens kring insläppet och bättre förutsättningar för att visitera åskådarna, så att de inte smugglar in sprit och fyrverkeripjäser.

Ett annat tips är att spela riskmatcher som derbyn vid lunchtid på helger, något som testades den gångna helgen i mötet mellan AIK och IFK Göteborg.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.