Fotbollsvåldet ska stoppas

Fotbollshuliganer och den organiserade brottsligheten är lika.


Det finns stora likheter mellan grupper av fotbollshuliganer och den organiserade brottsligheten. Därför kan polisen "låna" metoder från bekämpningen av narkotikaligor till kampen mot de så kallade firmorna, föreslår Brå.

Det handlar till exempel om att skada nätverken genom att identifiera och gripa nyckelpersoner, skriver Brottsförebyggande rådet generaldirektör Jan Andersson och verksjuristen Lars Korsell på Dagens Nyheters debattsida.

Brå har på regeringens uppdrag tagit fram förslag på hur bråket kring matcherna ska kunna stoppas. Brå vill bland annat att en huvudman ska utses för att samordna insatser och upprätta en nationell åtgärdsplan.

För att göra matcherna till en folkfest och locka en bredare publik att komma tidigare till arenorna kan artister och intervjuer med kända idrottsprofiler ordnas. Det skulle kunna minska den aggressiva stämningen, tror utredarna. Om publiken kommer tidigare till matcherna blir det även mindre turbulens kring insläppet och bättre förutsättningar för att visitera åskådarna, så att de inte smugglar in sprit och fyrverkeripjäser.

Ett annat tips är att spela riskmatcher som derbyn vid lunchtid på helger, något som testades den gångna helgen i mötet mellan AIK och IFK Göteborg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.