Fotbollsvåldet ska stoppas

Fotbollshuliganer och den organiserade brottsligheten är lika.


Det finns stora likheter mellan grupper av fotbollshuliganer och den organiserade brottsligheten. Därför kan polisen "låna" metoder från bekämpningen av narkotikaligor till kampen mot de så kallade firmorna, föreslår Brå.

Det handlar till exempel om att skada nätverken genom att identifiera och gripa nyckelpersoner, skriver Brottsförebyggande rådet generaldirektör Jan Andersson och verksjuristen Lars Korsell på Dagens Nyheters debattsida.

Brå har på regeringens uppdrag tagit fram förslag på hur bråket kring matcherna ska kunna stoppas. Brå vill bland annat att en huvudman ska utses för att samordna insatser och upprätta en nationell åtgärdsplan.

För att göra matcherna till en folkfest och locka en bredare publik att komma tidigare till arenorna kan artister och intervjuer med kända idrottsprofiler ordnas. Det skulle kunna minska den aggressiva stämningen, tror utredarna. Om publiken kommer tidigare till matcherna blir det även mindre turbulens kring insläppet och bättre förutsättningar för att visitera åskådarna, så att de inte smugglar in sprit och fyrverkeripjäser.

Ett annat tips är att spela riskmatcher som derbyn vid lunchtid på helger, något som testades den gångna helgen i mötet mellan AIK och IFK Göteborg.

Skrivet av:

Senaste nytt

Mindre tryck i bilhallarna

Rekordfå soltimmar i november

November har varit mörkare än vanligt i nästan hela landet. I Östersund kikade solen bara fram under nio timmar under hela månaden.

Mer fart inom svensk industri

1 timme sedan
Inköpschefsindex för industrin, en indikator för konjunkturläget, steg i november till 49 jämfört med 46,2 föregående månad. Det är den högsta nivån sedan september 2022.

SMHI varnar för nytt snökaos i helgen – här kan det bli 15 centimeter snö

1 timme sedan
Uppland, Öland och delar av Gotland får räkna med fortsatt kraftiga snöfall. I Uppland fortsätter det ändra fram till söndag.

Storbanken sänker samtliga bolåneräntor – då träder det i kraft

1 timme sedan
Nu sänker SBAB listräntorna för bolån med 0,10-0,15 procentenheter. Sänkningen avser samtliga bindningstider, från 3 månader upp till 10 år. Ändringarna sker främst till följd av sjunkande marknadsräntor, lägre upplåningskostnader och konkurrenssituationen på marknaden.

Positiv öppning väntas på Stockholmsbörsen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen väntas lyfta svagt i den inledande handeln. IG:s förhandel indikerar ett lyft på 0,4 procent. Detta efter små kursrörelser under gårdagen och en blandad utveckling på Wall Street där bland annat Nasdaqs kompositindex sjönk svagt.