Söndag 4 Dec
Stockholm

Rasistmusik skyddas av svensk lag

Tyskland försöker få vit makt-musikdistributör utlämnad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En tysk åklagarmyndighet försöker sätta dit europeiska distributörer av vit makt-musik. I Danmark har de fått hjälp. Danskarna har lämnat ut en tysk och en dansk. Sedan har de vänt sig till Sverige, men då tog det stopp. Varför? Yttrandefrihetsgrundlagen.

Det var den 23 oktober som danska byretten beslutade att lämna ut tysken Stephan Günther och dansken Flemming Christiansen. Den tyska åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main jagar nu en dansk som bor i Sverige. Han ska ha distribuerat cd-skivor innehållande främlingsfientliga, nationalsocialistiska texter till Tyskland.

Justitiekanslern har granskat ärendet och har kommit fram till att om cd-skivorna innehåller brottsliga yttranden, enligt tyskarna, så är de ändå preskriberade i Sverige. Därför har man heller inte inlett någon svensk förundersökning.

Sverige har under många år varit en fristad för producenter och distributörer av vit makt-musik.

– Här har de skyddats av den svenska yttrandefrihetsgrundlagen. Till skillnad från i Tyskland är det inte heller ett brott att förneka förintelsen eller att vara medlem i en nazistisk organisation, skriver GP.

Problemet kommer troligen att bli en regeringsfråga.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.