Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gillar du fotboll? Då är du en hycklare om du röstar på SD

Nyheter24:s sportredaktör Jens Lindqvist.

Nyheter24:s sportredaktör Jens Lindqvist.

Nyheter24

Sport | 11/09/2014 09:31

Jens Lindqvist om att exemplen på fungerande integration inte finns hos politikerna – utan inom fotbollen: ”I de Allsvenska klubbarna är nästan 49 procent av spelarna invandrare eller har minst en förälder med utländsk härkomst”.

"Blanda inte ihop idrott och politik". Den meningen dyker ofta upp i sammanhang när idrotten hamnar i centrum för tveksamma idrottspolitiska beslut. Ofta är det människor med makt som försöker hålla ryggen fri och värnar om sitt eget. Men just nu bryr jag mig inte om en korrumperad Fifa-gubbe från Schweiz som kramas med Vladimir Putin inför ögonen på miljarder fotbollstittare. Inte heller bryr jag mig om en före detta socialdemokratisk politiker från Emmaboda som sticker huvudet i sanden och låtsas som ingenting så fort det blåser upp till storm.

Det jag bryr mig om just nu är att Sverige har ett riksdagsval runt knuten – och att det är viktigare än någonsin att vi blandar ihop idrott och politik. 

I tider vår statsminister talar om att vi måste "öppna våra hjärtan" i samma andetag som han påtalar att invandringen är kostsam behöver vi prata om vårt största och vackraste integrationsprojekt – fotbollen.

Som ingen annanstans i vårt samhälle är fotbollen är naturlig mötesplats för människor med olika bakgrund. Fattiga som rika, mörka som ljusa, kristna som muslimer – alla pratar samma språk via fotbollen. Det må vara en klyscha men det är inte mindre sant för det.

I de Allsvenska klubbarna är nästan 49 procent av spelarna invandrare eller har minst en förälder med utländsk härkomst. I Sveriges just nu bästa klubb Malmö FF ligger samma siffra på drygt 60 procent – och i AIK 76 procent. Alla storstadsklubbarna – och fler med dem – i Sverige har välutvecklade och fungerande integrationsprojekt. AIK-stilen, IFK Göteborgs Samspelet, Malmö FF:s fotbollsturnering Fotboll mot rasism och Djurgårdsandan är bara några exempel där klubbarna värnar och stöttar alla – oavsett olikheter i klass, härkomst och religiositet. 

Integrationen syns inte bara på fotbollsplanerna över hela Sverige utan genomsyras även på läktarna. Gå på valfri Allsvensk match och du snabbt kommer att inse att det inte finns plats för rasister. 

Det visade sig inte minst när Showan Shattak, en engagerad Malmö FF-supporter, blev utsatt för mordförsök av nazister i Malmö i våras. Trots att överfallet inte var kopplat till fotboll manifesterade supportrar över hela Sverige – och delar av Europa – gemensamt mot rasism på både gator och fotbollsarenor

Men den 14 september kommer runt 10 procent av Sveriges befolkning att rösta på ett parti som har en representant som vill skjuta Zlatan IbrahimovicEtt parti som har uttryckt att Zlatans attityd inte "känns svensk". Ett parti vars partiledare såg Zlatan som en "legosoldat" när han spelade för landslaget för sju år sedan. 

När våra rumsrena politiker har slutat tala om förebilder och goda exempel på integration, då måste någon annan göra det. 

Därför har det aldrig varit viktigare att blanda ihop idrott och politik. 

Håller du med?