Örgryte har gått i konkurs.
1 av 3
Örgryte har gått i konkurs. - Foto: BJÖRN OLSSON / SCANPIX
Qvidings tröja. Påtagligt lik Örgryte IS vinröda tröja.
2 av 3
Qvidings tröja. Påtagligt lik Örgryte IS vinröda tröja. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Lars Ranäng.
3 av 3
Lars Ranäng. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Samarbetet kollapsade: "Identiteten vägde för tungt"

Örgryte och Qviding FIF skulle tillsammans utnyttja ett kryphål i SvFF:s tävlingsregler. Men samarbetet sprack efter att klubbarna kommit överens om att för mycket av identiteten skulle försvinna. Samtidigt finns det ett kryphål kvar i reglementet.


ÖIS konkurs:

Det blev klart den 11:e februari att Örgrytes aktiebolag går i konkurs.

Detta efter att klubben haft innestående skulder som uppgått till drygt 20 miljoner kronor. Dessutom var bolaget skyldig fodringsägare och skatteverket drygt fyra miljoner kronor.

Klubben valde att förlägga bolaget efter att riskkapitalisterna som står bakom inte kunde skjuta in mer pengar.

GÖTEBORG. Nyheter24 kunde under förra veckan rapportera om att Örgryte tillsammans med Qviding FIF hade som mål att utnyttja ett kryphål i reglementet uppsatt av Svenska Fotbollförbundet.

ÖIS blev, som bekant, påtvingade en degraderingen efter att Örgryte Fotboll AB gått i konkurs.

Qviding FIF fick sedermera ta över den plats som Göteborgslaget lämnade i superettan och målet var att Qviding skulle plocka upp de bästa spelarna från Örgryte vars kontrakt blivit uppsagda.

Efter det var det tänkt att Qviding FIF helt sonika skulle byta namn till Örgryte Fotboll.

Men nu har de två föreningarna kommit överens om sammanstrålningen inte ska bli av. I ett pressmeddelande publicerat på Örgrytes hemsida deklarerar klubbarna att föreningarna skulle tappa för mycket av sin unika identitet om så blev fallet. Samarbetet föll ihop.

"Trots att vi har identifierat ett antal potentiella samordningsvinster, anser vi ändå inte att fördelarna väger så tungt att det motiverar ett sammangående."

När Nyheter24 under förra veckan ställde sittande generalsekreterare i SvFF, Mikael Santoft, mot väggen svarade han att det aldrig skulle ha blivit en fråga om fusion de två klubbarna emellan. Däremot fanns det inget som aktivt stoppade Qviding från att byta namn till Örgryte Fotboll.

Men kan det inte bli ett kryphål här för riskkapitalister att utnyttja?

– Det är något vi ska se över nu. Vi har några av Sveriges bästa jurister som jobbar på förbundet, förklarade då Santoft.

Beslutet som de två Göteborgsklubbarna nu fattat innebär att fotbollssverige fortfarande inte fått ett prejudikat på den viktiga frågan. Kan ett aktiebolag som står bakom en förening fortfarande gå i konkurs och förlägga föreningens resurser i en annan klubb som sedermera byter namn?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!