AIK långt ifrån Elitserien

En förfärlig andra period sänkte AIK mot Växjö. Elitserien långt borta.

Då kvalseriens två topplag, Södertälje och Rögle, möttes på måndagskvällen hade AIK ett jätteläge att knapa in tre poäng på åtminstone ett av lagen. Tre poängs mindre marginal till toppen blev det också – för Växjö.

Gnaget började piggt och tog ledningen efter drygt sex minuter i power play genom Per Savilahti-Nagander. Innan den första perioden var slut hade dock både det ena och det andra hänt. Växjö hade både kvitterat och tagit ledningen, AIK kvitterat och Växjö tagit ledningen på nytt.

Inför den andra akten bytte AIK-tränaren Roger Melin ut reservkeepern Fredrik Holmgren som fick förtroendet från start och satte in Christopher Heino-Lindberg. Ett beslut han lär ångra nu. På mindre än tre minuter ryckte hemmalaget till 6-2 efter bland annat två mål av Gustav Hjalmarsson och Stockholmsderbyn i Elitserien nästa säsong kändes avlägset.

AIK reducerade visserligen till 3-6 i tredje perioden, och när laget fick ett numerärt överläge dryga minuten senare kom gamblern i Roger Melin fram och tog ut "Heino" från kassen för att spela sex mot fyra. Chansningen gick dock inte hem och Växjö fastställde 7-3 i tom kasse.

Ska AIK nå Elitserien krävs det ett mindre mirakel. Laget ligger sju poäng efter Södertälje på sista uppflyttningsplats med fem omgångar kvar. Men det är som bekant i Kvalserien mirakel sker.