Allsvenskan saknar profiler – nu är det dags för skandalrubriker

- 26/05/2016, 16:30 -
Det finns alldeles för få profiler på planen i Allsvenskan.
1 av 4

Det finns alldeles för få profiler på planen i Allsvenskan.

Bildbyrån

Ranegie har presterat under supportrarnas förväntningar. I derbyt kastade han sin tröja efter att vissa fans krävt det.
2 av 4

Ranegie har presterat under supportrarnas förväntningar. I derbyt kastade han sin tröja efter att vissa fans krävt det.

Bildbyrån

Rosenberg är på väg ner.
3 av 4

Rosenberg är på väg ner.

Bildbyrån

Profiler finns det däremot på de Allsvenska läktarna.
4 av 4

Profiler finns det däremot på de Allsvenska läktarna.

Bildbyrån

Allsvenskan har en brist på profiler, som tur var så finns det 847 778 supportrar som väger upp det profillösa Allsvenskan.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mina kollegor har tidigare presenterat vårens nykomling och vårens utropstecken i Allsvenskan. Under redaktionens morgonmöte blev däremot spalten med vårens profil tom. Men efter att ha funderat ett stund blev det uppenbart att det visst fanns en självklart profil, eller snarare 847 778 stycken.

Allsvenskan saknar profiler på planen.

Allsvenskan har gått om profiler på läktaren.

När Markus Rosenberg tog steget från bänken i West Bromwich till Malmö Stadion så blev han omedelbart en attraktionshöjare och tempen stegs i ett Champions League-jagande Malmö FF. Men allt blir till en normalitet i slutändan och likaså med Rosenberg.

I Hammarby har vi en bänkad Kennedy och på bänken gör du inga frisparksmål. I Djurgården har vi en frustrerad Mattias Ranegie som varit lika osynlig på plan som i vimmlet runt Stureplan. I AIK finns det också sparkapital i en skadad Dickson Etuhu.

På något sätt flyger Allsvenskan ändå, och jag kan inte se någon annan anledning än att det är publikens villkorslösa kärlek till sina klubbar som bidrar till det. Jag vet att Djurgårdens supportrar skrek efter en profil efter att Emil Bergström, Simon Tibbling, Kerim Mrbati och Erton Fejzullahu försvann åt olika håll.

In kom Ranegie och hoppet tändes, lågan blev däremot mindre och mindre för varje minut som Ranegie tillbringade på planen, tills den slocknade helt efter klubbens derbyförlust mot AIK. Publiken har däremot fortfarande kommit och ett publiksnitt på 15 000 får ändå ses som okej. Men jag kan bara föreställa mig hur det skulle vara med en Erton på plan.

För Allsvenskans skull får vi hoppas att Ranegie samlar ihop sig, Rosenberg får en nytändning, att Etuhu blir frisk eller att Häcken tvingar Stig Töfting till en comeback.

Det går att diskutera hur passande det är att klä ut sig till en polis med grismask samtidigt som en brinnande bengal befinner sig i samma hand som polisens batong oftast är i.

Men visst är den bengalbrännande "polis" en profil?

Eller de supportrar som lägger ner flera timmar på att tifofixa i en förort?

Eller supportrarna som går på Gefles matcher, trots att de släppt in 22 mål på sex matcher?

Apropå profiler, i första avsnittet av Next in Football så finns det några sköna deltagare. Kika in det första avsnittet här.

Lyfter supportrarna Allsvenskan?