Fiorentina

Stadio Artemio Franchi (43147)

Areanan ligger i Firenze på adressen Viale Manfredo Fanti 14

Fiorentina, även känd som Associazione Calcio Firenze Fiorentina, är en professionell fotbollsklubb från Florens, Toscana, Italien. Den ursprungliga klubben bildades genom en sammanslagning i augusti 1926, medan den nuvarande klubben återbildades i augusti 2002 efter en konkurs. Fiorentina har spelat på den högsta nivån i italiensk fotboll under större delen av sin existens; endast fyra klubbar har spelat fler säsonger i Serie A.

Fiorentina har vunnit två italienska ligatitlar, 1955-56 och igen 1968-69, samt sex Coppa Italia-titlar och en Supercoppa Italiana. På den europeiska scenen vann Fiorentina UEFA Cup Winners' Cup 1960-61 och förlorade finalen ett år senare. De blev tvåa i Europacupen 1956-57 (det första italienska laget att nå finalen i den högsta kontinentala tävlingen), UEFA-cupen 1989-90 och UEFA Europa Conference League 2022-23.

Fiorentina är en av femton europeiska lag som har spelat i finalerna i alla tre stora kontinentala tävlingar (Europacupen/Champions League, UEFA Cup Winners' Cup och UEFA Cup/Europa League) och 2023 blev Fiorentina det första laget att nå finalen i alla fyra stora europeiska klubbturneringar (exklusive den enskilda matchen i UEFA Super Cup).

Sedan 1931 har klubben spelat på Stadio Artemio Franchi, som för närvarande har en kapacitet på 43 147 åskådare. Stadion har haft flera namn genom åren och har genomgått flera renoveringar. Fiorentina är välkända under smeknamnet Viola, vilket syftar på deras karakteristiska lila färger.

3 Mar, 08:40
Inget av lagen lyckades spräcka nollan när hemmalaget Torino tog emot Fiorentina i Serie A i fotboll på lördagen. Matchen slutade därmed 0-0.

Giacomo Bonaventura och Michael Kayode fixade Fiorentinas vändning

27 Feb, 08:20
Lazio ledde med 1-0 på bortaplan i Serie A i fotboll efter halva matchen mot Fiorentina. Men Fiorentina gjorde två mål i andra halvlek och vände underläge till seger med 2-1.

M'Baye Niang räddade poäng när Empoli kryssade

19 Feb, 08:00
I halvtid ledde Fiorentina matchen på bortaplan i Serie A i fotboll mot Empoli med 1-0, efter mål av Lucas Beltran. Men i andra halvlek jobbade sig Empoli in i matchen, och kvitterade genom M'Baye Niang efter 56 minuters spel. Matchen slutade 1-1.

Formstarka Bologna tog ännu en seger

15 Feb, 08:20
Bologna är nu inne i en stark period i Serie A i fotboll. När laget mötte Fiorentina hemma på Renato Dall'Ara på onsdagen kom tredje raka segern. Laget vann med 2-0 (1-0), och den tunga perioden laget varit inne i verkar vara över.