Sanna blev våldtagen. Gärningsmannen gick fri.
Sanna blev våldtagen. Gärningsmannen gick fri. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?"

När Sanna var 14 år gammal blev hon våldtagen. Eftersom bevisen inte gick att säkra gick våldtäktsmannen fri. – Jag vågade inte berätta för någon, säger Sanna till Nyheter24.


Våldtäktsstatistik

Varje dag anmäls 16 våldtäkter i Sverige. Brå uppskattar att det finns ett stort mörkertal och att det egentligen sker 100 våldtäkter om dagen.

98 procent av de som våldtas är kvinnor. 

Är du också #församtycke?

Vi vill veta varför du också är för en samtyckeslag.

Använd #församtycke och #fattanu och berätta varför!

Hon var 14 när den skedde, våldtäkten. Det har gått fyra år sedan dess – men Sanna är långt ifrån läkt. Han som våldtog blev aldrig dömd, och kanske hade han inte blivit det ens med en samtyckeslag. Men kanske hade Sanna mått bättre? Kanske hade hon sluppit känna skuld om samhället och rättsväsendet ställt samma frågor till honom som till henne. Om normen kring våldtäkt och samtycke sett annorlunda ut.

Det här är Sannas berättelse. En berättelse från dagens Sverige som inte borde få finnas – men som är mer vanlig än ovanlig.

Tonårskärleken

Sanna träffade en kille, Niklas, via Lunarstorm när hon var 14 år gammal. Niklas, som då var 15, och Sanna bestämde sig för att börja träffas. Efter deras första träff kände Sanna att hon började bli kär i Niklas och de bestämde sig snabbt för att han skulle komma hem till henne och hennes föräldrar, som ville veta vem det var som deras dotter träffade. 

Efter mötet tog det inte lång tid innan föräldrarna berättade att de inte tyckte om Niklas hon hade presenterat för dem.

– De sa att något inte riktigt stämde med honom. Men jag lyssnade inte på dem. Jag var ju smått kär och såg inget negativt med honom, säger Sanna.

"Jag blev rädd"

Sanna och Niklas fortsatte att träffas och föräldrarnas och Sannas bästa väns motstånd mot honom växte allt mer. Till slut förbjöd hennes föräldrar henne från att träffa honom, vilket ledde till ett ordentligt bråk. Sanna bestämde sig då för att skolka från skolan. Hon ringde till Niklas och berättade vad som hade hänt och vad hon och hennes föräldrar hade bråkat om. 

Han sa då åt henne att ta bussen och möta upp honom i stan, för att sedan ta sällskap hem till honom. På vägen började Sanna få en konstig känsla i magen. Niklas pratade om att han skulle röka på med sina vänner på en parkeringsplats, vilket han också gjorde. När Sanna sa att hon ville åka hem började han höja rösten och knuffa på henne.

– Jag blev rädd då och gjorde som han sa, jag stannade. Han var mycket större än jag, berättar Sanna.

De tog bussen hem till honom. Sanna visste knappt var de befann sig. När de kom fram hälsade hon på hans föräldrar och sedan gick de upp till hans rum. Hon satte sig så långt ifrån honom hon kunde, som en markering på att hon inte ville vara där. 

– Men han bad mig flytta närmare. När jag sa att jag inte ville så började han kyssa mig, fast jag vände bort huvudet.

"Jag sa nej"

Efter att de suttit ett tag vid tv:n, allt medan Sanna försökte göra tydligt att hon inte vara där, frågade Niklas om hon ville ha sex med honom. Hon sa bestämt nej, men då la han sig på henne och sa "Var inte så tråkig". 

– Jag sa nej. Men han låg på mig och höll mig i ett grepp så att jag inte kunde röra mig.

Sanna kunde inte göra någonting. Med sin fria hand drog han ned hennes byxor och sedan våldtog han henne. 

– Han sa åt mig att jag skulle vara tyst och att han skulle bli arg annars, säger Sanna.

Från nedervåningen hörde Niklas mamma oljud och frågade vad de höll på med, varpå Niklas svarade att de bara tittade på TV.

Vågade inte berätta för någon

Efter våldtäkten sa han "Det var väl inte så farligt?"

Under dagen hade Sannas föräldrar och vänner ringt upprepade gånger, men Niklas hade inte låtit henne svara.

Till slut fick Sanna lov att ringa sin pappa och han hämtade henne på en pizzeria i närheten, men hon berättade inte vad som hade hänt, inte heller att hon varit hemma hos Niklas. Hennes pappa ringde också upp Nicklas och frågade om Sanna hade varit där, men han ljög och sa nej.

Under en månads tid vågade inte Sanna berätta för någon. En dag ringde hennes kusin till henne och frågade lite om Niklas. Han visste att de hade träffats, men han hade en vän som träffat honom innan Sanna och det var därför han var orolig. Vännen hade nämligen berättat att han var påträngande och att hon därför gjorde slut med honom.

Kusinens samtal och frågor gjorde att Sanna till slut berättade för honom vad om hade hänt. 

Kusinen ringde därefter upp Sannas mamma och berättade vad som hade hänt. Tillsammans med sin mamma fick hon då hjälp av sin mamma att anmäla, ungefär en månad efter det att våldtäkten ägt rum. 

Behöver skärpa lagen

Eftersom Sanna anmälde våldtäkten sent, fanns det brister i bevisningen. Polisen utredde dock fallet och tog in Niklas på förhör. Han blånekade och sa att Sanna ljög. 

– Det förvånade mig inte. Han hade flera gånger sagt att han hatade polisen, fast han bara var 15. 

Sanna menar att hon kände att polisen gjorde det de kunde genom hela fallet och att det som skulle behövas är en skärpning av lagen.

– Det är hemskt att så få döms och att så många kommer undan, säger Sanna.

"Trodde det var mitt fel"

I dag är Sanna 18 år gammal. Spåren efter våldtäkten sitter fortfarande kvar, men det var värre i början. Sanna kände väldigt mycket skuld över det som hade hänt.

– Jag trodde att det var mitt eget fel. Mitt självförtroende försvann helt, säger Sanna.

Även hennes relation till andra människor, i synnerhet killar, har tagit skada. Att ha relationer och beröring var länge ett problem. Hon kunde inte ens se sig själv i spegeln utan att känna sig smutsig och dum.

– Jag tänkte att om jag hade lyssnat på alla andra så hade det här aldrig hänt mig.

Sådant som att se sexuella övergrepp på film eller ens höra ordet våldtäkt var väldigt svårt. Hon var också rädd att Niklas skulle dyka upp i hennes liv igen.

Men i dag menar Sanna att hon ändå mår bättre.

– Jag har sakta jobbat mig uppåt, men jag har fortfarande en bit kvar, berättar hon för Nyheter24.

Dömd flera gånger

Sanna berättar också för Nyheter24 att hon har hört att han senare blivit dömd i domstol för liknande fall.

Något som efter kontroll visat sig stämma – Niklas har, efter våldtäkten mot Sanna, dömts för sexuellt utnyttjande av barn, ofredande och olaga hot.

Sanna och Niklas heter egentligen någonting annat.

LÄS MER: Nyheter24 tar ställning: "Vi är för samtycke" 

Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet" 

"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter" 

/
/
/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför drev Nyheter24 #HejdåKungen

19 Jul 2014, 16:04

Här är kungafamiljens Facebookflöde

18 Jul 2014, 10:47
Har du någonsin undrat hur det skulle kunna se ut i kungafamiljens Facebookflöden? Nyheter24:s Gabriella Bark visar dig.

Hovet: "Vi har en fantastiskt bra statschef just nu"

17 Jul 2014, 10:57
Föga förvånande visar det sig att kungahuset inte ställer sig bakom Nyheter24:s kampanj #hejdåkungen.

Så reagerade läsarna på Nyheter24:s #HejdåKungen

16 Jul 2014, 17:18
Vissa tycker att vi har helt rätt – vissa tycker att vi är dumma i huvudet, fast på olika sätt. Här är några av reaktionerna på Nyheter24:s #HejdåKungen.

"Det är dags att avskaffa monarkin"

16 Jul 2014, 14:21
"Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för", skriver Rickard Björkén, republikan.

8 saker kungen kan göra när han avgått

16 Jul 2014, 07:44
Visst, vi vill ju att kungen ska lämna tronen. Men inte ska han behöva gå sysslolös för det. Nyheter24 listar åtta andra saker som kungen skulle kunna pyssla med när han slutligen sagt "hej då".