Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter"

- 04/06/2014, 17:23 -
Fanny Åström, feminist och bloggare

Fanny Åström, feminist och bloggare

Privat

"Män lär sig att deras gränsöverskridande beteende är okej, att det är kvinnors ansvar att säga stopp", skriver Fanny Åström, feminist och bloggare.

Det har varit mycket tal om samtycke på sista tiden. En mängd olika kampanjer, som till exempel FATTA och #mörkertalet, har gjort ett fantastiskt jobb med att lyfta upp allt det sex som äger rum utan att alla inblandade är med på det hela.

Samtyckeslagen är en självklarhet. Givetvis ska den som har sex med en annan försäkra sig om att denna också vill ha sex. Det kommer förhoppningsvis att leda till förbättringar för hur de som blir utsatta för våldtäkt bemöts, och även förändra hur vi ser på sex.

Det sägs att våldtäkt inte är sex, att det är väsensskilt från sex. Men våldtäkt är ingen bisarrt undantag i en annars välfungerande värld, våldtäkt är en direkt förlängningar av hur vi ser på samspelet mellan män och kvinnor. En skulle kunna säga att våldtäkt i den juridiska meningen är toppen på det patriarkala sexets isberg. Det är där gränserna för vad som anses vara okej överskrids, men det är inte där grunden för våldtäkt läggs.

Grunden för våldtäkt läggs tidigt i de outtalade reglerna för hur kvinnor och män förhåller sig till varandra som könsvarelser, det vill säga som just kvinnor och män. En grundbult i detta är att kvinnor ständigt anses ha ansvar för mäns gränsöverskridande beteende.

På dagis blir flickor blir tillsagda att ha överseende med pojkars gränsöverskridande beteende eftersom de ”är sådana”. De kanske rentav ska bli smickrade över uppmärksamheten. Samma mönster fortsätter sedan under resten av livet. Kvinnor ska ta ansvar för mäns agerande genom att till exempel klä sig och bete sig på ett sätt som inte gör att de blir uppkåtade, kvinnor ska inte sända ut ”fel signaler”, kvinnor ska inte ha för många sexuella erfarenheter för det kan få män att tro att det är fritt fram, kvinnor ska lära sig att säga nej ordentligt om de inte vill så att männen verkligen fattar. Samtidigt ska män ta initiativ, något som kvinnor måste vara ständigt beredda på att förhålla sig till.

Detta är inte några undantag, det är ett resultat av hur vi ser på kvinnor och män och samspelet dem emellan. Män ska vara aktiva, kvinnor passiva men samtidigt ta ansvar för männens agerande. Kvinnor antas inte ha någon egen sexualitet, utan kan bara säga nej eller ja till att en man ska få göra vad han vill med henne. Om hon inte gör aktivt motstånd så antas hon vara med på det hela. Män lär sig att deras gränsöverskridande beteende är okej, att det är kvinnors ansvar att säga stopp. Män har inget ansvar att lära sig att känna in kvinnors gränser.

Så länge vi har den här synen på sex så kommer våldtäkter fortsätta vara ett problem i samhället, och det som krävs är en radikal förändring i hur vi ser på varandra som kvinnor och män. Vi kan inte förvänta oss att vi ska kunna förhålla oss till varandra såhär i genom livet men plötsligt sluta när det kommer till sex. Vi kan inte både ha den så kallade ”spänningen” mellan könen och samtidigt förvänta oss att sexet ska vara jämställt. Det som behövs är en radikal kritik av hur vi skapar varandra som kvinnor och män i patriarkatet, och hur vi förhåller oss till varandra som könsvarelser.

Fanny Åström, feminist och bloggare

LÄS MER: "Vi är för samtycke" 

Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet"