Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion finns i två olika former, som blåskatarr eller njurbäckeninflammation. Det är vanligare att drabbas utav blåskatarr, framförallt för kvinnor, och infektionen uppstår till följd av att bakterier har tagit sig in i urinröret och spridit sig upp till urinblåsan. Symtomen för blåskatarr är smärta över urinblåsan och i nedre delen av magen samt att det svider när du kissar samt att du måste kissa oftare än vanligt. Det kan även förekomma blod i urinen och du kan känna dig lite frusen. 

Njurbäckeninflammation uppstår om bakterierna sprider sig från urinblåsan till njurarna och njurbäckenet. Symtomen skiljer sig från blåskatarr och du känner dig ofta väldigt sjuk, har feber och är illamående samt upplever smärta i sidan av magen och/eller i ländryggen. Om du har drabbats av njurbäckeninflammation måste du behandlas med antibiotika för att förhindra att njurarna tar skada eller att du får blodförgiftning. 

Visa resten ↓
3 dagar sedan 07:10
Antibiotikaresistens klassas som ett av de största hoten mot global hälsa. Och gener som gör bakterier resistenta är mycket vanligare än man tidigare trott, visar en ny studie. I dag famlar vi lite i mörkret för att möta resistensen, säger Erik Kristiansson, en av studiens författare.
11 Jan, 10:46
Blindtarmsinflammationen hos ett barn i Småland förblev oupptäckt i två veckor, trots upprepade kontakter med sjukvården.När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit och barnet hade en stor varbildning i bukhålan.
6 Feb 2022, 10:48
Omkring 150 miljoner människor drabbas årligen av urinvägsinfektion. Nu har några forskare kommit långt för att råda bot på infektionen.
18 Jul 2021, 20:23
Barn kan få svåra följder på njurarna och än värre blodförgiftning om en urinvägsinfektion inte behandlas i tid. Uppsök alltid läkarvård.
1 Aug 2018, 21:02
Att känna sveda när man kissar är något som många människor upplever i livet – av en eller annan anledning. Här är de fem allra vanligaste anledningarna att det svider när du lättar på blåstrycket.
8 Maj 2018, 16:16
Om det gör ont när du går på toa kan det bero på flera saker. Bland annat så kan det röra sig om en könssjukdom, eller urinvägsinfektion. Här är sex anledningar till varför det kan svida när du kissar.
3 Maj 2018, 21:37
Varför ska man inte ha sex när man har urinvägsinfektion? Det finns flera anledningar till att det kan vara en riktigt dålig idé.
6 Mar 2018, 21:34
För många fittbärare kan det kännas som att man måste kissa efter sex, oavsett om man har haft sex med en partner eller själv. Men varför är det så egentligen? Här är den vetenskapliga förklaringen.
27 Jun 2017, 16:24
Det finns faktiskt fler anledningar än urinvägsinfektion till att du kan känna dig kissnödig hela tiden. Nina Bohm-Starke, docent och överläkare, förklarar.
21 Mar 2017, 16:36
Det finns många olika anledningar till att ditt kiss kan lukta lite konstigt, och det kan både vara helt naturligt eller rätt allvarligt.
7 Dec 2016, 20:03
En morgon vaknade 18-åriga Josefine upp i sin säng och kunde inte röra sig, "Jag tänkte, nu är det slut, nu dör jag".
13 Okt 2015, 14:28
Urinvägsinfektion är som ett krig nere i byxan som många kvinnor tvingas stå ut med månad efter månad. Nyheter24 har pratat med en expert som försöker hjälpa oss slippa skiten.
19 Jul 2010, 13:40
En av våra läsare fick problem med upprepade urinvägsinfektion efter sex med killar, kan det ha något samband?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.