Muzaffar Salman / SCANPIX

De flesta handlare strejkade efter uppmaning från oppositionen. De få som hade öppet väntade förgäves på kunderna.

Foto: Muzaffar Salman / SCANPIX

I likhet med Libyen är oppositionen i Syrien beväpnad. Men till skillnad från Libyen är en betydande del av oppositionen i Syrien obeväpnad. Väpnat motstånd varvas med fredliga protester. Sedan igår har handlare gått ut i strejk i flera städer.

Fredliga protester och strejk är att föredra, men det hindrar inte Assadregimen från att använda brutal våld för att bryta ner protesterna. Kanske är ett väpnat motstånd nödvändigt, kanske inte. Oavsett om det är nödvändigt eller inte leder det till ännu mer blodsspillan.

Det börjar alltmer likna ett inbördeskrig, vilket skulle vara förödande för befolkningen i Syrien. Under helgen dödades minst 60 personer, liksom under föregående helg. Mer om detta på Nyheter24.

Samtidigt som landet är mitt uppe i ett kritiskt, för att inte lägga till historiskt, skede pågår kommunval i Syrien under måndagen. Oppositionen har uppmanat till bojkott samtidigt som regimen lovar friare val, ett indirekt erkännande av att fria val är en gradfråga enligt Assadregimen.

Just nu eskalerar alltså våldet mellan beväpnade oppositionsgrupper och regimens styrkor. Situationen blir alltmer våldsam och landet står på randen till inbördeskrig. Det ter sig just nu vara oundvikligt om utvecklingen fortsätter på samma vis.

Frågan just nu är – kommer oppositionen trappa upp sitt väpnade motstånd? Och hur kommer kurderna, som hittills varit återhållsamma till en viss grad, att se på utvecklingen och vad kommer de att göra?