Klockan 13.08 idag twittrade Carl Bildt ut en tweet som med den bästa viljan i världen är svår att tolka till annat än ett anagram för Al-Quaida och något annat ord med mycket Q, A och N i sig. Det blev snabbt en snackis, och tweeten är i skrivande stund uppe i flera hundra retweets.

Och plötsligt började svenska Twitter visa sig från sin bästa, mest kreativa, sida. Folk använde #laqaqlqaQpApaaqa som hashtag för lite allt möjligt, från att de skulle äta lunch till att de kände sig kränkta, och det tog inte lång tid för ett helt eget konto att startas: entré @laqaqlqqaqqqqa. Någon snabbfingrad person (har någon en teori om vem som ligger bakom, eller är det roligare om det bevaras osagt?…) startade omedelbart upp ett twitterkonto som syftade på den person Bildt omskrev i början på sin gåtfulla tweet, och inledde direkt en dramatiskt monolog där både glädje och sorg skymtade.

Vad själva tweetens uppkomst gäller ringde jag upp Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson för att få svar. Hon var precis i färd med att borda ett plan, och kunde inte prata, men förmodade att Bildt ”sluntit med fingrarna”. Innan hon lade upp sa hon att ”han säkert kommer twittra om det”, och det får vi ju hoppas. Gåtan #laqaqlqaQpApaaqa måste få ett svar!