Mörker.

Det var mörkt i lokalen och det hade sina skäl. Men det fanns de som satt på vänsterkanten i den där mörklagda lokalen där Stefan Löfven höll sitt tal till gräddan av de skånska sossarna som i dunklet kanske såg den där avdammade trummaskinen som man lånat av Tyskarna från Lund för denna högtidsstund. Där i bakgrunden, i mörkret, undangömd och med de förinspelade rytmiska trumljuden ersatta av ett förinspelat orytmiskt talande. Det fanns kanske någon i publiken som såg att Stefan Löfven hade rest ner till Skånesossarnas kongress i Helsingborg för att göra en “Milli Vanilli”.

Kanske var det så, men förmodligen fanns det så många fler i den där lokalen som satt och fascinerades hur läpprörelserna en halv decimeter nedanför boxar-kranen var så välsynkroniserade med det ljud de fick höra. Det var ett ljud som gav intrycket av… men titta, han snackar.

Men vad var det då som hördes i Helsingborg den här dagen då folket fick för sig att Stefan Löfven snackade? Jo, det var ju så att Löfven – eller vems röst det nu var – konstaterade att regeringen inte tror på de unga. Det kan ju var lätt att tro att så är fallet men sanningen är ju den att regeringens största parti har stoppat in den kraftigaste kvisten i det hjulet på skottkärran som Annie Lööf kom med och som innehöll en present till de arbetslösa ungdomarna som hade fått de arbetslösa ungdomarna att springa all världens väg från allt vad Alliansen heter. Det handlade om ungdomslöner – där Stat och Regering skulle klampa in i löneförhandlingarna med buller och bång.

Nu tror ju jag att förslaget kom för att Annie Lööf bryr sig om att de unga skall få jobb, att hon tror på ungdomarnas möjligheter bara de får mindre i lön. Jag tror också på att Fredrik Reinfeldt tror på ungdomar, minst lika mycket som den där förinspelade rösten i Helsingborg. Fredrik Reinfeldt bryr sig om ungdomar och därför stoppade han in den där käppen samtidigt som han berättade om att det skall bli lättare för ungdomar att hitta ett boende – genom att underlätta möjligheten att ta in inbo i lägenheten eller hyra ut i andra hand. Fredrik Reinfeldt bryr sig…

Den förinspelade rösten rullade vidare. Bla-bla-bla-infrastruktursatsningar! Bla-bla-hmm-Europas-sista-diktator-måste-bort! Bla-bla-Sverige-ska-bomba-bort-Assad-men- inte-hans-barnsoldater-bla-bla! Bla-bla-en-femtedel-av-företagen-skriker efter-folk-och-måste-nej-till-order-blaha! Bla-bla-Alliansens-hopklistrade-fasad-spricker-blaaaa…

Det var som vanligt när sossar - förinspelade fiktiva eller verkliga - pratar. Det var som en kokt med bröd, men där brödet var blött och fick slängas medan senap och ketchup var slut. Det var infrastruktursatsningar, som han skall prångla igenom förhandlingsmässigt med en opposition vars hopklistrade fasad rämnade medan Juholt levde i fablernas värld. Det var motorvägar som bara kommer att förbli drömmar så länge Fridolin och Romson får vara med och tycka till för att istället bli en järnvägssatsning mellan Gryttjom och Månkarbo.

Det var utrikespolitik där Urban Ahlin på egen hand, eller med hjälp av Jonas Sjöstedt får Assad att sluta vara dum när resten av världen misslyckas mest hela dagarna. Det var social demokrati som sparkar undan benen för socialistisk diktatur bara man får chansen och Stefan Löfven får ryta ifrån mot Lukasjenko. Det var en politik där företagen börjar anställa folk så fort det blir dyrare arbetsgivaravgifter och höjda skatter.  

Stefan Löfven påstås ha talat i Helsingborg, men vad sade han egentligen för något som han kan realisera på riktigt den där dagen han tänker vila – då han har vunnit valet åt Socialdemokraterna? Vila då förresten…? Är det inte då det svåra arbetet börjar, att sy ihop en regering och ta fram förslag för att få bort Assad, Lukasjenko, McDonalds och Max samtidigt som man skapar jobb?

Men vila där och då Löfven, gör det. Själv tror jag att du behöver vila upp inför den tiden – och att du innerst inne vet det. Det är därför du är tyst nu, sparar rösten och krafterna. Det funkar ju uppenbarligen väldigt bra…

Länkar: DN, SvD, AB, SydS, SVT,
Bloggar: Jens,