Amir Adan (M)
Amir Adan (M)

Adan (M): "Kunskap är nyckeln i att bekämpa rasism"

"De förslag vi har presenterat behöver omsättas och framöver följas upp - Fram till dess är det viktigt att lyfta fram hur dagens situation ser ut för etniska minoritetsgrupper i Sverige - endast så kan vi förbättra situationen för de människor som idag är utsatta för rasism och diskriminering" skriver Amir Adan från Moderaterna


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För 46 år sedan öppnade polisen eld och dödade 69 människor i Sharpeville, Sydafrika. Anledningen? Människorna höll en fredlig demonstration mot apartheidsystemets ”pass laws”. FN:s generalförsamling deklarerade senare att denna dag, den 21 mars, skulle bli den internationella dagen mot rasism och diskriminering.

Vi kan vara stolta över att Sverige är ett öppet och tolerant land att leva i - men det finns fortfarande mer att göra. Därför gav integrationsminister Erik Ullenhag Mångkulturellt centrum (MKC) i uppdrag att genomföra en kartläggning över afrofobi i dagens Sverige.

Gruppen afrosvenskar uppgår totalt till cirka 180 000 invånare, vilket i slutet av 2011 motsvarade knappa 2 procent av totalbefolkningen och 7,1 procent av alla med utländsk bakgrund. MKC fann i sin kartläggning att afrosvenskar är den minoritet i landet som är mest utsatt för hatbrott. Överrepresentationen är hela 240 procent. Trenden är dessutom ökande. Bara mellan åren 2011 och 2012 kunde man se en ökning om hela 17 procent. Det är oroväckande.

Hatbrotten kännetecknas av en hög andel fysiskt våld och äger ofta rum på allmän plats som skolor, arbetsplatser, bostadsområden, affärer och krogar. Det offentliga rummet är därmed en hotfull plats för många afrosvenskar, något som riskerar att begränsa handlingsutrymme och rörelsefrihet.

Även i en annan aspekt möter afrosvenskar stora utmaningar. På arbetsmarknaden. Studier visar att högskoleutbildade afrosvenskar löper en överrisk att hamna i arbetslöshet eller att inneha ett yrke som de är överkvalificerade för. Detta bryter det generella mönstret i Sverige som säger att ju högre utbildning, desto högre förvärvsfrekvens.

Nya Moderaterna presenterade i februari i år ett antal förslag för att stävja diskrimineringen. Utgångspunkten var att information, gemenskap och utbildning är de viktigaste redskapen vi har för att förebygga diskriminering. Det handlar om att synliggöra strukturer och att understryka både normer och värderingar i det svenska samhället - som alla människors lika värde.

En annan utmaning i arbetet mot diskriminering är att olika myndigheter ibland behandlar lika fall olika på grund av bristfällig kompetens i dessa frågor. Det kan också finnas en motvilja från inblandade aktörer att ta tag i de problem som finns. Utöver det krävs mod från enskilda tjänstemän att våga se problemen och att aktivt söka lösningar. För att komma åt problemet måste kompetensen i den offentliga sektorn höjas.

Nya Moderaterna vill också se att Diskrimineringsombudsmannen (DO) driver fler fall än idag. Med ökat fokus på mängden mål kommer också fler att kunna få hjälp. I dagsläget begränsas DO:s möjligheter att agera vid diskrimineringsfall på arbetsplats. Därför finns även behov av vissa regelförändringar.

De förslag vi har presenterat behöver omsättas och framöver följas upp. Når vi dit vi vill? Ser vi en minskad diskriminering och färre hatbrott? Det är våra absoluta mål.Fram till dess är det viktigt att lyfta fram hur dagens situation ser ut för etniska minoritetsgrupper i Sverige. Kunskap är nyckeln till förändring. Endast så kan vi förbättra situationen för de människor som idag är utsatta för rasism och diskriminering.

Amir Adan (M), riksdagsledamot

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.