Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Öppet brev: "77 kvinnor anmäler våld i nära relationer - varje dag"

"Jag uppmanar alla bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar att upprätta en policy och handlingsplan för hur vi agerar vid oro för våld i nära relationer", skriver Peter Svensson.

Peter Svensson

Peter Svensson

Hej ALLA,

Det finns en idé som jag gärna vill dela med mig av. Jag tror den kan rädda liv.

Jag hade kunnat underbygga min idé med statistik kring våld i nära relation. Då hade jag börjat med det faktum att 2013 anmälde 77 kvinnor varje dag misshandel från närstående, att 48 sexualbrott per dag mot kvinnor anmäldes och att ca 16 kvinnor per dag anmälde våldtäkt. Detta är alltså genomsnittet per dag, VARJE DAG, under ett år enligt BRÅ (Brottsförebygganderådet). Om jag dessutom skulle lägga till att ca 17 kvinnor per år dödas av sin närstående så kanske vi börjar inse hur det ser ut i botten på det isberget. I botten finns alla de som inte anmäler sin närstående för varken misshandel eller våldtäkt. Varför är inte alltid lätt att förklara, men trots det ofta lätt att förstå. Förenklat är att ”han är snäll också” och de har ju ett liv tillsammans, en fin bostadsrätt och semester planerad.

Jag skulle kunna ta med att samhällskostnaden för våld mot kvinnor i nära relation årligen är ca 3 miljarder kronor och fortsätta med andra siffror om mäns våld mot kvinnor, mäns våld mot män, våld i samkönade relationer och samhällskostnaderna för allt det här våldet som pågår runt om oss varje dag hela tiden, år efter år. Jag skulle kunna ta med att Världshälsoorganisationen klassar våld i nära relation som ett världshälsoproblem. Jag skulle kunna prata i evighet om att män måste engagera sig i frågor om mäns våld, mot både kvinnor och män. Vi måste prata om det. Vi måste fatta NU att mäns våld angår oss allihop och att det är män i alla led som måste säga nej till de skeva manlighetsideal som produceras och reproduceras i media, på våra största idrottsarenor och i klassrummen varje dag, året om. Jag skulle kunna, men vill fokusera på en idé jag har och som jag gärna vill dela med mig av. Den handlar om människors liv och civilkurage.

Jag har på vår bostadsrättsförenings årsstämma tidigare i veckan föreslagit att vår förening ska skapa en policy och upprätta en handlingsplan för hur vi ska agera vid oro för “våld i nära relation”. En väldigt fin grej var att alla som tog del av idén på stämman tyckte att det lät lika självklart som jättebra och vi var överens om att vi ska presentera tillägget av policy vid nästkommande årsmöte. Det är om en månad. Vi kanske blir först i Sverige med en sådan policy?

Jag tänker lite så här. Vi har alla rätten att bry oss om och visa omsorg för andra. Ingen kan ta ifrån oss vårt engagemang för att exempelvis vilja bidra till en bättre grannsämja eller ett jämlikt samhälle fritt från våld. Om vi utgår från att det är det som är vår egen och alla andras ambition med en sådan här policy, så bör vi alla vara överens om att det är okej att ställa frågan om alla mår bra när vi hör, ser eller passerar en situation som oroar oss. Det följer då att jag känner tacksamhet även om frågan landar hos mig. Även om jag skulle bli störd mitt under en sinnesböljande älskog eller en nervätande final i stor idrottsturnering, så borde jag åtminstone i slutändan bli glad eller tacksam för att mina grannar engagerar sig för mig och min familjs välmående. Så långt är alla med tänker jag. Jag föreställer mig att en sådan policy med tillhörande handlingsplan skulle kunna se ut på många sätt. Jag tänker att den behöver innehålla beskrivningar för hur jag som orolig och omsorgsfull granne ska agera och kanske även förklaringar om varför jag agerar överhuvudtaget. Det självklara är ju att jag potentiellt kan skydda och rädda andras liv.

Om frågan vore hur vi minskar våld i nära relation, så tycker jag verkligen att ett av svaren finns här. Jag uppmanar alla bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar att upprätta en policy och handlingsplan för hur vi agerar vid oro för våld i nära relation. Det är min övertygelse att vi tillsammans genom att agera och engagera oss kan påverka och minska våldet runt omkring oss. Det är min förhoppning att vi genom en sådan policy ska rädda liv. 

Peter Svensson
Initiativtagare

Skulle du vilja ha en sådan policy?

Mer:

"Hur mycket motstånd ska jag göra för att någon ska förstå att jag inte vill?"