Måndag 20 Sep
Stockholm

Eleverna som stängde ute SDU: "Det är inte vi som är extrema!"

"Vår egen rektor har gått ut och svartmålat oss i media trots löften om 'öppen dialog'" skriver drygt 40 elever från Globala Gymnasiet.

Kommentera (341)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Läs mer

Nyheter24 har tidigare rapporterat om blockaden. Detta kan du läsa här:

Elever blockerade vägen för SDU 
SDU filmade vid skola – ungdomar oroliga: "Jag blev jätterädd" 

Vi är elever på Globala Gymnasiet. Vi är rasifierade, kvinnor, HBTQ-personer och antifascister. Vi är de elever som i tisdags, enligt DNs ledarsida i "ungdomligt oförstånd", krävde rätten till en trygg skola. Detta genom att blockera SDU från att få komma in i vår skola och sprida sin rasistiska propaganda.

Redan i december inledde vi arbetet för att få vår rektor att ta hänsyn till elevernas säkerhet, då SDU hade bett om att få hålla ett bokbord på skolan - och fått ett ja. Flera förslag lades fram för att nå en överenskommelse där varken rektorn eller eleverna skulle försättas i en allt för svår situation. Efter enorma påtryckningar blev vi då pressade till att tillfälligt nöja oss med en ny policy vilken innebar att partier endast var välkomna på skolan under särskilda “bokbordsdagar”. Enligt rektorn skulle den innebära att ingen behövde träffa en grupp de känner sig hotade av. Att SDU inte skulle få komma överhuvudtaget var dock aldrig ett alternativ under diskussionerna, och således är påståendet att beslutet skulle vara demokratiskt taget av alla elever en lögn.

De löften som givits om elevers trygghet uppfylldes aldrig. SDU blev välkomnade till skolan på samma villkor som andra partier. Därför tvingades vi att med egen kraft försvara rätten till vår skola och trygghet och resultatet blev en blockad som lyckades med målet att hålla SDU utanför skolan. Blockaden organiserades efter en diskussion bland berörda elever. Den var varken våldsam eller kaotisk, utan en noga övervägd åtgärd för att säkerställa elevers trygghet, något som vår rektor Pernilla Ericols misslyckats med. För detta har vi kallats extremister och antidemokrater, vi har hängts ut på rasistiska hatsajter och man har diskuterat bästa sättet att mörda oss. Vår egen rektor har gått ut och svartmålat oss i media och trots löften om “öppen dialog” har elever trampats ner och tystats. Men är det verkligen en extrem åsikt, att vilja vara trygg i sin egen skola? Då antirasismen utmålas som extrem, har normaliseringen av rasismen lyckats. 

Media har slutat att problematisera SDs och SDUs politik. Det har gått från det “rasistiska partiet” till det “invandrarkritiska partiet” under loppet av ett par år. Därför är det inte konstigt att rasism, homofobi, transfobi och sexism blir normaliserat, och den antirastiska kampen beskrivs som extrem och antidemokratisk. Vi är många som känner oss mer och mer otrygga. Det är dags att behandla SD och SDU som det de är, rasister. Vår rektor har avfärdat oss som en minoritet. I Sverige har vi lagar som är till för att skydda minoriteter. Vi har dessa lagar för att det finns en medvetenhet om att minoriteter som utsätts för förtryck i vissa fall behöver större stöd för att vara trygga och behandlas rättvist i samhället.

Det har i debatten svängts med uttrycket “minoritet” som något som skulle förminska vår trovärdighet. Därför frågar vi “oförstående ungdomar” er: vem i denna debatt är det egentligen som saknar bildning om demokrati?  SDU har ingen lagstadgad rätt att propagera fritt i vår skola, men vi har en lagstadgad rätt att vara trygga i den. Det finns andra lösningar än att acceptera SDUs rasistiska opinionsbildning i skolans lokaler, lösningar som borde vara ett självklart val för Sveriges skolor om de vill värna om trygghet, mänskliga rättigheter och demokrati. Det ska aldrig ses som extremt att kämpa för rätten till en trygg skolmiljö, det ska vara självklart.

Vi uppmanar andra att tillsammans med oss fortsätta kämpa. Vi måste se sanningen i vitögat och stoppa normaliseringen av rasismen innan det är för sent. Det är dags för oss att ta tillbaka våra gator, vår skola, och vårt Sverige! 

Inga rasister på våran skola!

Ronya Tamdjidi
Kat Bergström
Linda Kiibus
Miranda Gehlin
Saga Cavallin
Liv Martin Björkdahl
Ida Söderholm
Aida Aurinko Fellkvist
Ahmed Bashir
Andrea Nylin
Alice Vardein Wolner
Helena Stureson
Valdar Malmsten
Freja Skytt
Sara Ahmadi
Tyra Hasselrot
Emma Aarflot
Vera Altrov Berg
Hedda Hammarberg
Patrick Obregon
Hanna Schagerström
Fideli Markström
Katarina Holzmann Ekholm
Jerker Karlsson
Tilia Birkne
Siri Neppelberg
Love Karlsson
Lola Frier Lindqvist
Lovisa Holmström
Magpie Ronzier
Simon Hållén
Joel Viksten
Linus Persson
Malin Lundquist
Victoria Ahlström
Vilhelmina Westman
Nimalraj Nagendrarajah
Ella Ritter
Sam Trelje
Ida Michélsen
Embla Tvittekja
Tova Andersson
Och ytterligare elever från tisdagensblockad vilka önskar vara anonyma

Har elever rätt att stänga ute SDU från sin skola?
Tack för din röst!
Kommentera (341)
Kopiera länk
Dela