Föreningen Cannalisörerna skriver om faktafel i rapporteringen om cannabis.
Föreningen Cannalisörerna skriver om faktafel i rapporteringen om cannabis. - Foto: Ap

Cannalisörerna: "Kan vi få be om lite objektiv rapportering om cannabis, tack"

"När ska journalistkåren sluta förtrycka brukarnas språkrör? När ska vi sluta se på varandra med “vi-och-dom”-glasögonen? När slutade research och objektiv bevakning att vara viktigt?", undrar föreningen Cannalisörerna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en artikel den 11 Maj 2014 angående en “mystisk” cannabiskampanj, låter GT/Expressen två poliser komma till tals. När vår organisation Cannalisörerna försöker svara på artikeln så negligeras vi av tidningens debattredaktion och den som skrivit ursprungsartikeln. Ännu en gång är man inte intresserad av objektiv bevakning.

Det är en sak att inte hinna göra djupgående research, vi är många som stressar på jobbet. Det är en helt annan sak att inte ha koll på vad kollegan skrivit om saken för blott 8 månader sedan samt att inte ställa en enda motfråga till polisernas påstående. Det gör vi däremot gärna.

En våg av förnuft sprider sig just nu över hela världen med föregångarna Uruguay och USA i spetsen. Även i Sverige pågår debatten. Tusentals människor debatterar dagligen ämnet i sociala medier, på forum och i hemmet. I etablerad media är debatten dock fortfarande ensidig. Påståendena i GT/Expressens artikeln följer vedertagna uttalanden kring ämnet. Legaliseringsföreträdare antyds vara opportunistiska, ljusskygga människor som inte vet bättre.

Narkotikarotelns chef Dan Windt förklarar för Expressen att ”De här företrädarna för kampanjen passar antagligen på när sådant händer. De sprider sitt budskap på det här sättet och många tror på det.” Vi “passar inte på när något sådant här händer”, vi för debatten dagligen!

År 2013 så förklarade Dan Windt det upptrappade våldet i Göteborg med att allt fler börjat använda hasch. Försäljarna skapar “haschkrig” där de slåss om revir att sälja på. Varför har han ändrat sig nu?

”Men att laglig cannabis skulle få stopp på skottlossningarna i Göteborg? Det är den dummaste förklaringen jag har hört. Det finns en hel del forskning kring ämnet och skottlossningarna beror lika mycket på hat, hämnd och andra oförrätter” säger Per-Åke Loftegård på brottsspaningsenheten. 

Den dummaste förklaringen han hört? I media i USA skrivs det mer och mer som tyder på att brottsligheten minskat med legaliseringarna, och att kartellerna har problem. Så helt dumt verkar det ju faktiskt inte vara. Brott mot person och egendom har till och med minskat sedan cannabis blev legaliserat i Colorado.

Var är motfrågorna? Den här informationen kan vi lekmän enkelt googla fram på några minuter, en rutinerad journalist borde kunna göra samma sak. Vad grundar sig då hatet och hämnden i?

“– Det är många som vill vara med och tjäna pengar på narkotikan vilket skapar våldsamma konflikter” sade förklarade Dan Windt till GT i september 2013.

Vår fråga blir därför; varför vill inte staten tjäna pengar och minska våldet? Ligger det inte i allmänhetens bästa intresse? Staten har, som bekant, i dag inte kontroll på narkotikamarknaden. Den kontrollen har vi gett till de organiserade gängen och den kontrollen försvaras med våld. Eftersom det verkar vara svårt att ställa adekvata frågor, så tänkte vi testa eftersom vi gillar utmaningar.

När ska journalistkåren sluta förtrycka brukarnas språkrör? När ska vi sluta se på varandra med “vi-och-dom”-glasögonen? När slutade research och objektiv bevakning att vara viktigt?

Dessa frågor riktar sig till journalistkåren i allmänhet och GT/Expressen samt poliskåren i synnerhet.  

Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande
Thomas Johansson, Vice Ordförande
Jens Siekas, Kassör
Johanna Karlsson, Sekreterare
Ingrid Markström, Suppleant
Cannalisörerna

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du använt cannabis?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.