Torsdag 5 Aug
Stockholm

"Rasisterna borde vara ditt största motstånd, Reinfeldt"

Anna Horn
Anna Horn. Foto:

"Fredrik, jag hoppas att du förstår att det är allvar nu", skriver debattören Anna Horn.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Blogg: afrantzien.wordpress.com 

Hemsida: annahorn.se 

Fredrik Reinfeldt, kom och sätt dig ner, jag har en sak att säga. Det är viktigt att du lyssnar, för ditt daltande med rasister måste få ett slut. Fredrik – lyssnar du? – vi måste ta ett snack. Fredrik, i söndags valdes ett rasistiskt och fascistiskt parti in i Europaparlamentet med närmare tio procent av svenska folkets röster. I söndags tog farliga främlingsfientliga krafter plats i Europa, i Sverige. I Sverige, i Europa kämpar systrar och bröder mot rasismen, vi skriker oss hesa för att inte ge rasisterna talutrymmet, vi visar med hela våra kroppar att i vårt land, i vår världsdel, finns det ingen plats för rasister. Det gör mig rädd att se att du inte gör detsamma. 

I ditt tal, efter skräcknatten när rasisterna och nazisterna fick tillträde till maktpositioner och förhandlingsrum i Bryssel, varnar du ditt partis medlemmar för ”den nya vänstern”.  Du varnar de för en vänster som arbetar för miljö, jämställdhet och allas lika värde, men ägnar inte ett ord till att kommentera det fruktansvärda hot som rasismen och Sverigedemokraterna utgör mot befolkningen. Med tydliga ord, tillgängliga för en stor del av svenska folkets öron, säger du att er störta motståndare inte är rasisterna utan antirasisterna. 

Er politik har länge bäddat för Sverigedemokraternas framfart. Men att du efter detta mardrömsval inte ens tycks se allvaret i rasismens normalisering och inte ser vikten i att samarbeta för att motverka direkt farliga rasistiska krafter gör mig mörkrädd. Det är uppenbart att vänsterns politik står i motsättning till Moderaternas. Men att de här motsättningarna av dig ses som ett större hot än motsättningarna mellan Moderaternas och Sverigedemokraternas visioner är väl talande nog. Det gör det uppenbart att ni inte längre bara bäddar för Jimmie försiktigt på en halmbädd utan numera ger honom kontrollen och bekvämligheten, i blommiga sidenlakan på en hästen-säng. 

Fredrik, jag hoppas att du förstår att det är allvar nu. Jag hoppas du förstår att vi är mitt i historien, att historien inte var det som hände under 1900-talet och skrevs färdigt där, utan att vi är historien. Jag hoppas du inser att den brist på motstånd och medvetenhet som vi vet saknades på 30-talet, är det motstånd och den medvetenhet som vi måste ha nu. Den tystnad som ägde rum på 30-talet är den tystnad som inte får äga rum nu. Historien skrivs fortfarande, och till och med du märker väl att den upprepar sig? 

Fredrik, vi kämpar här ute. Vi skriker och tar plats för att inte rasisterna ska kunna göra just det. Och du, Fredrik, i egenskap av statsminister har en röst som kan höras över många andras. Jag hoppas att du hädanefter använder den till stridsrop mot rasismen istället för mot väderkvarnarna.   

Anna Horn

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela