Christer Nylander från Folkpartiet
Christer Nylander från Folkpartiet - Foto: Copyright ©Peter Knutson, All Rights Reserved. Detta fält får inte ändras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729) Fotografens namn skall anges vid ALL publicering!Bilden skyddas av upphovsrättslagen. / Peter Knutson

Christer Nylander (FP): "S drar undan mattan för de svagaste"

"Socialdemokraternas ideologi tycks gå ut på att alla ska med på samma båt, oavsett om man vill eller kan", skriver Christer Nylander, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Folkpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraterna måste ha bristande verklighetsförankring. Hur kan man annars säga att jobben är valets viktigaste fråga och samtidigt föreslå politik som riskerar att slå ut 80 000 jobb? Hur kan man annars lyfta ungdomsarbetslöshet som en av våra största utmaningar och samtidigt föreslå fördubblad arbetsgivaravgift för unga och höjd moms i restaurangbranschen, en bransch där många unga får sitt första jobb? Hur kan man annars påstå sig värna dem som har det svårast att ta sig in på arbetsmarknaden och samtidigt komma på idén att skoltrötta ungdomar ska tvingas läsa in universitetsbehörighet för att kunna få sin gymnasieexamen?

Vi som jobbar med skolfrågor vet att krav på universitetsbehörighet leder till att många misslyckas och hoppar av. Vi vet också och att det är just de unga som inte gått klart gymnasiet, som har det allra svårast på arbetsmarknaden.

När vi tog över makten 2006 var avhoppen en av de första sakerna vi tog itu med. Det är nu möjligt för den som går ett yrkesprogram att välja om man vill läsa in universitetsbehörighet eller inte. För den som är skoltrött eller har svårigheter kan det vara enda möjligheten för att man ska klara av eller orka fullfölja sin utbildning. Men, och det är viktigt, man har alltid rätt att återvända till skolbänken senare för att läsa in de kurser som behövs.

Det är numera också möjligt att läsa sin utbildning som en lärlingsutbildning, där en stor del av lärandet sker direkt på en arbetsplats. Detta ökar chanserna till jobb efter avlutade studier. Tack vare dessa stora förändringar är avhoppen nu mindre än på många år.

Allt detta vill Socialdemokraterna riva upp. I stället ska alla läsa de teoretiska fördjupningskurser som behövs för att få behörighet till universitetsstudier. Att det skulle öka avhoppen är Socialdemokraterna naturligtvis medvetna om, därför vill de förlänga skolplikten upp till 18 års ålder. Men att tvingas gå till skolan gör ju inte livet direkt lättare för den som längtar därifrån – den som vill jobba i stället. Det vi riskerar är att skolan blir en förvaring för unga fram till 18-årsdagen och att många av dem kommer lämna skolan utan fullständiga betyg.

Och inte blir livet så mycket bättre för unga skoltrötta därefter i ett Socialdemokratiskt Sverige. Om de inte hittar jobb omedelbart riskerar de att åter tvingas till skolbänken – för att fortsätta läsa in ämnen som kvalificerar för en universitetsutbildning de inte efterfrågar. Det kallas utbildningskontrakt. Säger de nej får de inget ekonomiskt stöd.

Det är slöseri med människors liv och det är slöseri med samhällets resurser. Det vore långt bättre för alla parter att fortsätta satsa på en yrkesutbildning med hög kvalitet, fortsätta bygga ut lärlingsutbildningen och fortsätta skapa möjligheter att lära sig ett yrke på jobbet genom andra lärlingssatsningar som exempelvis yrkesintroduktionsavtal. Detta ska naturligtvis kombineras med goda möjligheter att senare i livet läsa in de teoretiska ämnena.

Än värre ter sig Socialdemokraternas förslag om man dessutom tar med deras övriga förslag som rör unga och ungas chanser på arbetsmarknaden. De vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga och höja momsen i restaurangbranschen, en bransch där många unga får sitt första jobb. Om Socialdemokraterna skulle få igenom alla sina förslag handlar det om tusentals, kanske till och med tio tusentals unga utan jobb. Unga som kommer att förlora det jobb de har i dag, och unga som kommer att fastna i arbetslöshet.

Det är en helt obegriplig politik!

Vi i Folkpartiet vill i stället fortsätta höja kvalitén i skolan, att företagen ska bli än mer delaktiga i utformningen av yrkesutbildningarna och att det ska finnas ännu större möjligheter att gå som lärling. Vi är alla olika, vi lär oss på olika sätt och vi är duktiga på olika saker. Det är utbildningssystemet som ska anpassa sig efter människors olika kompetenser och styrkor och inte tvärtom. Socialdemokraternas ideologi går i stället ut på att alla ska med på samma båt, oavsett om man vill eller kan. Det är en riskfylld strategi som leder till att onödigt många faller i vattnet.

Christer Nylander (FP),
riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.