Linda Nordlund, förbundsordförande Luf, och Kajsa Dovstad förbundsstyrelseledamot Luf.
Linda Nordlund, förbundsordförande Luf, och Kajsa Dovstad förbundsstyrelseledamot Luf. - Foto: Press Luf

"Dags att lägga korten på bordet, Gustav Fridolin!"

"I höst står skolan inför ett vägval. Det är dags att Gustav Fridolin förklarar: vilka av sina utspel står han fast vid? Väljarna förtjänar ett tydligt svar från Almedalsscenen", skriver Linda Nordlund och Kajsa Dovstad från Luf.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Gustav Fridolin sticker inte under stolmed att han siktar på att bli utbildningsminister efter valet ihöst. Förtroendet för honom är högt både hos lärare(Skolvärlden) och bland övriga väljare (SIFO). Men hur villegentligen Fridolin reformera svensk skola? En närmare analys avFridolins utspel visar att de ofta motsäger varandra. Om de allsinnehåller något av politisk substans vill säga. Lärare, eleveroch väljare förtjänar att Gustav Fridolin lägger korten påbordet i Almedalen.

Fridolin har i flera av sina senasteutspel poängterat att det gjorts för många reformer i skolan.Senast den 14/6 skriver han på DN Debatt att lärare och eleverbehöver arbetsro. Men för två månader sedan presenterade Fridolinhur han under sina 100 första dagar som utbildningsminister skulleta fram ett antal långtgående strategier om att bland annatförbjuda det fria skolvalet, göra om stora delar av lågstadiet ochändra lärarnas lönemodell (Aftonbladet 4/3). Fridolins egenpolitik tycks vara det största hotet mot den arbetsro han hävdaratt han vill se.

Fridolins dubbelmoral visar sig ocksåi synen på lärarnas löner. Miljöpartiet brukar vara de förstaatt kritisera dem som ropar efter mer pengar i plånboken. Vi hoppasatt Fridolins löfte om 400 kronor mer i månaden för alla lärareär ett genuint steg bort ifrån den miljöpartistiskatillväxtfientligheten, om än otillräckligt. Folkpartiet harnämligen sett till att statligt finansierade karriärtjänster somförstelärare och lektorer ger de duktigaste lärarna möjlighet attfå 5000 respektive 10 000 kronor extra i månaden.

Det krävs mer än en debattartikel föratt blottlägga alla Fridolins dubbla budskap. Fridolin säger sigvilja öka statusen för högre utbildning. Samtidigt vill hanfinansiera sina reformer genom att straffskatter just på arbete somutförs av dem med högre utbildning. Han vill höja lärarnasstatus, men samtidigt nyanställa 10 000 personer med oklarutbildningsbakgrund i skolan. Låt oss vara tydliga: läraryrketsstatus kommer aldrig att öka om behöriga lärare jämställs med”pedagogiska tjänster” utan krav på adekvat utbildning.

PISAs experter menar att de reformerregeringen har genomfört för svensk skola på rätt väg. Men denkommunala byråkratin har satt käppar i hjulet. Pengar som skulle hagått till höjda lärarlöner och till förstärkt provrättning harinte kommit fram. Kommunpolitiker lägger sig i undervisningen ochlägger på lärarna onödig administration. Folkpartiet vill, medstöd av forskning och lärarkår, förstatliga skolan. Fridolinsfrämsta argument mot ett förstatligande är att det är attförändra för mycket. Han vill istället ta bort nationella prov,förbjuda friskolor som drivs med vinst, helst inte ha några betygoch skapa mindre klasser i alla årskurser. Det är förslag sominnebär mycket stora förändringar – men som saknar grund iforskning.

I höst stårskolan inför ett vägval. Det är dags att Gustav Fridolinförklarar: vilka av sina utspel står han fast vid? Väljarnaförtjänar ett tydligt svar från Almedalsscenen.

Linda Nordlund, ordförande Liberala ungdomsförbundet,riksdagskandidat för FP i Stockholm

Kajsa Dovstad, förbundsstyrelseledamot Liberalaungdomsförbundet

Luf
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.