Fria Sohrabi, Rådet för främjande av kommunala analyser
Fria Sohrabi, Rådet för främjande av kommunala analyser

"Behovet av utbildning är högre än någonsin"

"Det är beklagligtvis inte en uppdragsgivares uppgift att ge gymnasiekompetens", skriver Fria Sohrabi, representant för Rådet för främjande av kommunala analyser.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Arbetsmarknadspolitikenär ett viktigt ansvarsområde för staten och kommunerna ansvarar för att stödjapersoner som står utanför arbetsmarknaden. Många kommuner lägger stora resurserpå åtgärder för att i enlighet med lagen om arbetslöshetsnämnd förebyggaarbetslöshet. Majoriteten av sveriges kommuner har lämnat uppgifter om sina kommunalaarbetsmarknadsinsatser, där en databank med statistik till följd av detta byggtsupp för att se över de kommunala arbetsmarknadsinsatserna. Arbetslösheten visarsig vara störst bland personer mellan 16-24 år, där den ligger 3 % över dengenomsnittliga arbetslösheten i landet.

Enstor andel av de inskrivna deltagarna i arbetsmarknadsverksamheten består dockav personer som är 25 år eller äldre. Av dessa personer är den största andelenlågutbildade, 40 % har grundskola som högst avslutad utbildning och 13 procenthar icke fullgjort grundskolan. Många arbetssökande som söker stöd på kommunalaarbetsmarknadsverksamheter har anvisats från arbetsförmedlingen. Det är deninstansens uppgift att underlätta och försöka få en arbetsgivare ocharbetssökande att hitta till varandra. 

Svårigheten ligger i att individens förutsättningar inte matchar det arbete som efterfrågas. Att arbetsförmedlingenpåvisar ineffektivitet och dålig insats på att åtgärda arbetslöshet blir iallmänhet en fråga som de får stå i skuld för. Men låt oss vara verklighetssinnade,behovet av gymnasiekompetens på arbetsmarknaden är i dag högre än någonsin.Uppdragsgivare ska vara där för att erbjuda jobb och ge stöd till denarbetssökande, vilket oftast leder till ett sammanbrott i och med attkompetensen av den sökande saknas. Det är beklagligtvis inte en uppdragsgivaresuppgift att ge gymnasiekompetens.

Efterslutfört uppdrag från uppdragsgivare som till exempel arbetsförmedlingen så harungefär 25 % av deltagarna börjat arbeta där denna grupp utgör den störstaandelen personer med gymnasial utbildning. En liten andel av de sökande med lågutbildning har börjat arbeta. Detta ligger i sin grund till attgymnasiekompetensen återigen blir alltmer viktig i sysselsättningsläget. 11 % avdeltagarna har börjat studera efter slutfört uppdrag från uppdragsgivare. Vadden kommunala arbetsmarknadsverksamheten bör fokusera på är att få fler attfortsätta studera. Utbildning är alltså en viktig faktor som måste iakttas föratt lösa problemen och öka sysselsättningen för en fungerande rörlighet påarbetsmarknaden.

Fria Sohrabi,
Rådet för främjande av kommunala analyser

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.