"Därför borde vi varken välja höger eller vänster i höst"

- 13/07/2014, 15:03 -
Viking Bohman, Grön Ungdom

Viking Bohman, Grön Ungdom

"Tyvärr så lever en otroligt stark socialistisk ideologi i dessa partier. De kommer alltid att sträva vänster ekonomiskt, oavsett vad Sverige verkligen behöver. Därför bör vi även utesluta vänstern", skriver Viking Bohman.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Sverige så har var femte kvinna blivit utsatt för allvarligt sexuellt våld. Varje år anmäls 6 000 fall av våldtäkt. Av dessa leder 200 (eller ungefär tre procent) till fällande dom. 65 procent av svenska kvinnor uppger att de har utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier. 

Klimatförändringarna sätter hela ekosystem ur spel. Barn svälter och hela samhällen raseras på sekunder. 

Det är verkligheten vi lever i, och värre ska det bli. Vi har varken tid att nedprioritera miljön eller jämställdheten.

Ändå är det precis det som högern gjort. Ökade löneklyftor mellan kvinnor och män är resultatet efter åtta år av borgerligt styre. Och som om att inte det räckte så har de gång på gång röstat nej till klimatmål i Europaparlamentet. Efter att ha misslyckats totalt med två av vår tids viktigaste frågor så måste vi säga nej till borgarna. 

Sverige är en av världens största vapenexportörer per capita i en värld där konflikt och krig är vardagsmat. Här vill Socialdemokraterna fortsätta sälja vapen till konfliktdrabbade länder och driva en begränsad invandringspolitik. Allt för att gynna medelsvensson – fackmedlemmen och arbetaren. 

Att som S använda sig av parollen ”solidaritet” blir motsägelsefullt. Ska man få ta del av deras givmildhet så gäller det att vara född i rätt land. När rasism blåser genom Europa likt ett tyskt 30-tal så är det viktigt att säga ifrån helhjärtat. Därför bör vi tacka nej även till Socialdemokraterna. 

För att Sverige ska kunna gå längst fram i ledet i jämlikhet-, miljö- och nedrustningsfrågor så krävs en stadig ekonomi. Vi behöver utnyttja kapitalismens kraft där den behövs och samtidigt vara så solidariska som vi kan. Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har hjärtat på rätt plats; en politik med varken vapenexport eller stängda gränser. Tyvärr så lever en otroligt stark socialistisk ideologi i dessa partier. De kommer alltid att sträva vänster ekonomiskt, oavsett vad Sverige verkligen behöver. Därför bör vi även utesluta vänstern.

Återstår gör Miljöpartiet. För en mer rättvis värld går de längst fram i ledet gällande både miljö och jämställdhet. Miljöpartiet håller fanan högt för en human politik och öppna gränser – Sverigedemokraternas absoluta motpol. Miljöpartiet kommer aldrig vara knuten till någon förlegad ideologi. De står fria att välja smarta ekonomiska lösningar anpassade efter vad Sverige verkligen behöver. 

I dag står Miljöpartiet med vänsterblocket men tvekar inte att samarbeta med högern om så skulle behövas. Det har vi redan sett i migrationsfrågan. Jag bestämde mig nyligen för att rösta grönt. 

Jag gör det för att jag verkligen tror att det är vad Sverige och världen behöver. En modern, flexibel, hållbar och solidarisk politik. 

Viking Bohman
Nybliven medlem i Grön ungdom