Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3766
reaktioner idag

"SD:s svarta bok – ett lågvattenmärke från vänstern"

"Ett försök att ge en bild av vilka Sverigedemokraterna är samt deras historia landar istället i mytbildning av ett nyliberalt Sverige och en borgerlighet som föder rasism", skriver Rola Brentlin från stiftelsen Migro.

Rola Brentlin

För att förstå Sverigedemokraterna måste vi förstå partiets bruna rötter. Med det argumentet säljs nya skriften Sverigedemokraternas svarta bok (Verbal 2014) där flera skribenter, forskare och journalister medverkar. Bra, tänker jag, jag vill gärna veta mer om Sverigedemokraternas historia eftersom den naturligtvis påverkar partiets politik idag.

Men jag behöver inte läsa många sidor förrän det första försöket att beskylla alliansen för Sverigedemokraternas framgångar kommer – vilket sedan är ett genomgående inslag i många av antologins kapitel.

Ganska snabbt in får vi läsa hur regeringen använder sig av Sverigedemokraterna för att driva igenom sin politik. Skribenten upplyser också att svenskarna nu fått nog och därför leder de rödgröna i alla mätningar. ”De [svenskarna] byter gärna några hundralappar i månaden mot ökad trygghet och gemenskap. Hur det påverkar Sverigedemokraterna återstår att se”. Enligt den här analysen tar regeringen inte bara hjälp av Sverigedemokraterna för att driva igenom sin politik, det är regeringens politik som är anledningen till Sverigedemokraternas framgångar. 

Kanske vore det här på sin plats att understryka att regeringens migrationspolitiska samarbete med Miljöpartiet har gått i rakt motsatt riktning mot vad Sverigedemokraterna vill. Arbetskraftsinvandringen har öppnats upp och är nu världens friaste. Asylmottagningen har ökat och reglerna har blivit mer tillåtande. Papperslösa och irreguljära migranter har fått rätt till grundläggande vård och skola.

Om tesen är att detta driver Sverigedemokraternas opinion framåt, att Sverigedemokraterna tjänar på att man driver en politik som går emot Sverigedemokraterna – då är det väl ändå en bra sak att regeringen får Sverigedemokraterna att växa? Målet borde inte vara att Sverigedemokraterna ska vara så små som möjligt – utan att deras politik får så litet gehör som möjligt.

I ett kapitel skriver en annan skribent ”Det är lättare att skapa rasister av folk som känner osäkerhet inför ålderdomen”. Hen menar att regeringens skattesäkningar skapat sådana klyftor i samhället att stödet för Sverigedemokraterna har ökat. Hen ger också några förslag för hur gemenskapen åter ska byggas (och därmed stödet för SD ska minska) - bland annat att lagstifta mot bemmaningsföretag.

Vidare får vi lära oss om en ny typ av rasister: ”exploateringsrasister”. Enligt beskrivningen handlar detta främst om att vara för lågavlönad arbetskraft som anställs under sämre arbetsvillkor inom service, omsorg och sexindustri. Det är oklart varför skribenterna ämnar att likställa undersköterskor med prostitution, men det är svårt att tolka texten på något annat sätt. Att vara för arbetskraftsinvandring eller att kritisera kollektivavtal betyder alltså att du är rasist. Allt som inte är radikal socialistisk feminism är detsamma som rasism, slavarbete och prostitution. Begreppsglidningen är total.

Sverigedemokraternas framgångar bland kvinnor är också en effekt av nyliberalismen. ”De kvinnor som attraheras av Sverigedemokraterna representerar en grupp som haft svårt att skapa en fungerande livsform inom ramen för den (nyliberala) omvandlingen av den svenska välfärdsstaten.”

Det ska sägas att det finns kapitel och element i boken som är intressanta och som skildrar framväxten av Sverigedemokraterna och deras resa mot riksdagen. Dock överskuggas allt vettigt innehåll av en haveristisk verklighetsbeskrivning av ett nyliberalt och rasistiskt Sverige.

Märkligt nog är Sverigedemokraterna och delar av Vänstern överens i just sin beskriving av ett Sverige som håller på att falla isär – till följd av varandra.

Sverige har ett av världens mest omfattande välfärdssystem och bland världens högsta skatter. Att beskriva Sverige som ett nyliberalt mecka är fullkomligt oseriöst. Detsamma gäller bilden av ett rasistiskt Sverige. Alla internationella jämförelser visar att att Svenskarna blir allt mer positiva till invandring och att rasistiska föreställningar är ovanliga. Internationellt sett är Sverige bland världens minst rasistiska länder.

Det finns många komplexa faktorer som kan förklara Sverigedemokraternas framgångar. Mittenpolitiken skapar utrymme för polarisering. En våg av främslingsfientlighet går genom Europa. Globaliseringen har skapat vinnare och förlorare. Alla svenska partier har kraftigt svängt mot en öppnare migrationspolitik. Att i en bok om Sverigedemokraterna fokusera på att smutskasta Alliansen och dess påstådda nyliberalism visar på en total oförståelse för både Sverigedemokraterna som parti och dess väljare. Att bekämpa luftslott ger sällan resultat.

Rola Brentlin,
Redaktör och grundare för Stiftelsen Migro

Håller du med?

Mer:

Högt uppsatt SD-politiker anmäld för våldtäkt