Anna Kinberg Batra (M)
Anna Kinberg Batra (M) - Foto: Foto Yvonne Åsell

Kinberg Batra (M): "Hur långt kan du kantra, Löfven?"

"Stefan Löfven, är det inte dags att ge berätta för väljarna vilket pris de riskerar att betala för Socialdemokraternas vänstervandring?", skriver Anna Kinberg Batra från Moderaterna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag håller Stefan Löfven sitt sommartal. Trots att det endast är 35 dagar kvar till valet finns det två saker som han med största sannolikhet inte kommer att prata om i dag: hur och med vem han ska genomföra det som utlovas i talet. Frågor som väljarna förtjänar svar på.

Många socialdemokrater drömmer säkert ibland om forna glansdagar, men tiden då ett parti ensamt kunde regera landet är förbi. Samarbete och kompromisser krävs av den som vill göra anspråk på statsministerposten. Att, som Stefan Löfven då hittills gjort, svara med ”det fixar jag” eller ”det får vi återkomma till” och i övrigt undvika besked räcker inte. Särskilt med tanke på att vi ser hur flera olika vänsterpartier vinner terräng i opinionen. Pressen från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, kombinerat med kraven från LO, bygger upp ett tryck på Socialdemokraterna att fortsätta sin vänstervandring.

För trots att Löfvens tid som partiledare började med tal om att sätta jobben främst och löften om att Socialdemokraterna inte längre skulle vara ett bidragsparti ligger tyngdpunkten i deras politik fortfarande på vidlyftiga bidragshöjningar. En vänsterprofil som sedan förstärkts med förslag om bland annat:

 Svårare att välja skola. Genom kommunala veton vill Stefan Löfven minska mångfalden och försämra valfriheten inom skolan.

 Skattechock som uteslutande drabbar jobb och företagande. Där Mona Sahlins valmanifest talade om löften såsom sänkt restaurangmoms och lättnader för småföretag bygger i praktiken hela Stefan Löfvens politik på skattehöjningar för dem som skapar jobb och dem som arbetar.

 Otryggare pensioner. Stabiliteten i pensionssystemet äventyras sedan Stefan Löfven börjat vädra förslag om att avskaffa möjligheten för morgondagens pensionärer att själva påverka inriktningen på en del av pensionssparandet.

 Politisk styrning av industrin. Stefan Löfven vill att staten bör besluta om hur stor del av ekonomin som ska utgörs av industri istället för att det ska vara ett resultat av Sveriges konkurrenskraft och förmågan att sälja våra industrivaror till andra länder.

Frågan är hur lång Socialdemokraternas fortsatta vänstervandring kan bli och vilka ytterligare delar av de övriga vänsterpartiernas politik de är beredda att ta till sig?

Vänsterpartiet har till exempel som främsta vallöfte att förbjuda valfrihet i skolan och vården samt att vi ska arbeta mindre. Miljöpartiet går till val på att Sverige ska vända sig ifrån tillväxt och stänga två kärnkraftsreaktorer under nästa mandatperiod. Feministiskt initiativ talar själva om att de hämtar inspiration till sin politik från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Utöver detta tillkommer LO:s kravlista på 70 miljarder kronor. Sammantaget hotar de radikala vänsterpartiernas politik mellan 70~000 och över 100~000 jobb. Är det dessa jobb som kommer bli priset för Stefan Löfvens vänsterregering?

Det är dessutom mer än ekonomin och jobben som ställer krav på en regering. I en orolig omvärld måste en svensk regering kunna agera ansvarsfullt. Men i frågor om just EU-samarbetet, försvarspolitiken samt utrikes- och säkerhetspolitiken finns det många obesvarade frågor såväl mellan vänsterpartierna som inom socialdemokraterna. Vilka krafter skulle styra Sveriges internationella agerande om Stefan Löfven var regeringschef?

När Alliansen nu förbereder sig tillsammans för att ge väljarna gemensamma besked om hur jobben kan bli 350 000 fler till år 2020 och hur vi kan fortsätta bygga Sverige starkare genom Sverigebygget, som exempelvis möjliggör för minst 100 000 nya bostäder, väljer Socialdemokraterna att undvika besked om hur och med vem deras politik ska genomföras.

Stefan Löfven, är det inte dags att ge berätta för väljarna vilket pris de riskerar att betala för Socialdemokraternas vänstervandring?

Anna Kinberg Batra (M),
gruppledare och ordförande i riksdagens finansutskott

/
/
/
/
/
Saknar du besked från sossarna?
Tack för din röst!
stats
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.