Christer Nylander, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Folkpartiet
Christer Nylander, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Folkpartiet - Foto: Peter Knutson

"Att S kopierar Göran Perssons misslyckade jobbpolitik är oroande"

"Med lite andra rubriker tror man att man kan lura väljarna. Men bakom ridåerna finns Göran Perssons jobbpolitik", skriver Christer Nylander från Folkpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under helgen cirkulerade ett rykte att Göran Persson skulle återvända till politiken. Huruvida detta stämmer eller inte vågar jag inte bedöma. Med det allvarliga är inte att Socialdemokraterna vill återanvända Göran Perssons som politiker. Det allvarliga är att Socialdemokraterna återanvänder Göran Perssons politik.

Göran Persson var en skicklig politiker. Hans trägna arbete med budgetsaneringen och hans jobb för att få med de baltiska staterna i det europeiska samarbetet bör framhållas. Men utvärderingen av Göran Perssons tid som politiker måste också lyfta upp hans misslyckande vad gäller arbetsmarknadspolitiken. Hans politik för att få ut fler i jobb underkändes inte enkom av väljarna. Politiken underkändes också av det statliga utvärderingsinstitutet IFAU.

Att Socialdemokraterna väljer att återanvända Göran Perssons utanförskapspolitik är oroande. Det är främst tre politiska förslag som är direkt återanvända från Göran Persson. Det enda man gjort, om man bortser från när Löfven dammade av dem, är att man har bytt namn. Åtgärderna är desamma, med andra rubriker. Allt för att lura väljarna att återanvända Göran Perssons misslyckade jobbpolitik.

Plusjobb:
”Välfärdsjobb” är det nya begreppen man valt att använda istället för Göran Perssons ”Plusjobb”. Förslaget innebar att de som varit arbetslösa i mer än två år erbjöds arbete i offentlig sektor med fullt subventionerad lön. I IFAU:s utvärdering av Plusjobben konstaterade man betydande inlåsningseffekter samt att de arbetslösa drar ned på frekvensen i sitt arbetssökande.

Utvecklingsgaranti:
”90-dagarsgarantin” är den mer kreativa omskrivningen av Göran Perssons utvecklingsgaranti. Den största skillnaden är att man lagt på 10 dagar i garantins namn. Göran Persson kallade den för 100-dagarsgarantin. Garantin införde Persson 1998 för att ge arbetslösa unga jobb, utbildning eller annan åtgärd inom 100 dagar. När IFAU utvärderade garantin visade det sig att effekten var noll. Kommuner som inte införde den hade till och med lägre arbetslöshet, än de som gjorde det. Det var även svårt att få fram platser och för att vara en reform utan effekt, blev den oerhört kostsam.

Bidragslinjen:
Med otydliga regler och tidsgränser, lyckades Göran Persson att få ett av världens friskaste länder, till att ha en av världens högsta sjukfrånvaro. För att inte tala om det enorma antalet som förtidspensionerades. Nu vill Socialdemokraterna återanvända receptet för att bygga utanförskap. Man vill höja ersättningarna och ta bort tidsgränser, trots att vi vet att tiden spelar stor roll för den sjukskrivnes möjligheter att komma tillbaka. Ju snabbare insatser desto mindre risk för långvarig sjukskrivning.

När vi fick makten 2006 förändrande vi arbetsmarknadspolitiken. Sjukskrivning är inte längre en återvändsgränd och utanförskapet har minskat med närmare 200 000 personer. Även om arbetslösheten fortfarande är för hög, så har över 250 000 nya jobb skapats. Men vi behöver göra mer. Vi behöver skapa en mer flexibel arbetsmarknad, förbättra matchningen genom högre kvalitet och skapa lägre trösklar in på arbetsmarknaden.

Det är oroande att Socialdemokraterna efter åtta år i opposition, med tid för analys och politikutveckling, har kopierat Göran Perssons misslyckade jobbpolitik. Den politik som fällde Socialdemokraterna i valet 2006. Med lite andra rubriker tror man att man kan lura väljarna. Men bakom ridåerna finns Göran Perssons jobbpolitik. Där incitamenten för att inte jobba är större än motsatsen. Nog för att Göran Persson inte kommer tillbaka till politiken. Men Göran Perssons politik är nära att göra det. Göran Perssons största arv till Alliansregeringen var ett enormt utanförskap. Låt oss inte gå tillbaka åtta år för att finna morgondagens lösningar.

Christer Nylander,
arbetsmarknadspolitisk talesperson i Folkpartiet

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.