Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 bevis på att S är emot invandring

Två representanter för Centerstudenter listar 9 bevis för att Socialdemokraterna är emot invandring.

1. Stoppa onödiga invandrare
Stefan Löfven har i en intervju med tidningen Kommunalarbetaren sagt att ”Arbetsmarknadens parter ska kunna stoppa invandring som inte behövs.” Att dela upp människor i de som behövs och de som inte behövs, och stoppa invandringen för de ”onödiga”, illustrerar Socialdemokraternas människosyn. Vissa människor är onödiga, så de ska inte få komma till Sverige.

2. Svenska jobb till svenska arbetare
Socialdemokraterna vill ha ett A-lag och ett B-lag på den svenska arbetsmarknaden. A-laget är alla som redan bor här, som ska ha förtur till alla jobb. B-laget är utländsk arbetskraft som vill komma till Sverige för att bidra till företagande, välstånd och välfärd. Den invandringen ska stoppas. Jan Larsson, Socialdemokraternas valgeneral, har sagt att ”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben”.

3. En historia av att stoppa invandring
Det är inte bara dagens socialdemokrater som vill stänga gränser – även historiskt har de gjort det. För tjugofem år sedan, 1989, var Socialdemokraterna rädda för att massinvandringen skulle slita sönder samhället – en farhåga som fortfarande finns kvar hos vissa partier. För att möta det införde de därför Luciabeslutet, ett beslut som i praktiken stoppade all anhöriginvandring. De gjorde det också svårare att få uppehållstillstånd när de 2006, precis innan de förlorade valet, tog bort humanitära skäl ur lagen.

4. Samarbete med LO – Go Home!
En som alltid velat ha mindre invandring är Socialdemokraternas syskonorganisation LO. Forskaren Zeki Yalcin har visat att LO genom historien har arbetat för att stoppa invandringen till den svenska arbetsmarknaden. Ett modernt exempel är i Laval-konflikten, då LO:s representanter jämförde utländska arbetare med sopor och skrek ”Go home!”. I dag vill LO att facken ska ha ett veto mot all arbetskraftsinvandring. Det skulle göra det svårare att komma till Sverige.

5. Det enda partiet som ville stoppa EU-invandringen
När EU fick tio nya medlemsstater år 2004 införde många länder regler för att skydda sig från de nya EU-medborgarna. Några av de som var rädda och ropade på hinder var den svenska socialdemokratiska regeringen. I en proposition 2004 föreslog de att Sverige skulle begränsa rörligheten inom EU för att slippa social turism. Lyckligtvis var Göran Persson helt ensam om att vilja stoppa EU-invandringen, och blev nedröstade av alla andra partier. Och någon social turism har fortfarande inte kommit.

6. Nej till att flyktingar får arbeta
FN:s flyktingorgan UNHCR har uppmanat alla europeiska länder att underlätta för spårbyte, så att en asylsökande som får avslag på sin ansökan ändå kan få stanna i Sverige som arbetskraftsinvandrare. Det gör det mycket lättare för utsatta människor från andra länder att få komma till och stanna i Sverige. Det här röstades igenom i riksdagen i maj 2014. Nu får alltså flyktingar som får avslag arbeta istället. Men Socialdemokraterna röstade emot.

7. Det ska inte bli lättare att invandra till Sverige
När SVT skickade ut en enkät om vad de politiska partierna tyckte i olika politiska frågor, frågade de bland annat om det skulle bli lättare att invandra till Sverige. Socialdemokraterna tyckte att det var ett ”ganska dåligt förslag” – i linje med deras politik. De vill inte att det ska bli lättare att invandra till Sverige.

8. Flyktingsmuggling ska vara enda sättet att fly
I dag är det olagligt att fly till Sverige. Man får inte visum om det finns en risk att man ska söka asyl – och om man inte får visum får man inte resa till Sverige. Det gör att flyktingar måste smuggla sig in i ett land för att kunna fly från krig, tortyr och förtryck. Flera partier har föreslagit olika möjligheter att lösa det här, genom till exempel asylvisum eller asylprövning på ambassader. Socialdemokraterna är alltid emot alla sådana förslag.

9. Innan Sverigedemokraterna ens fanns
Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin sade i en intervju med SR P1 att folk som vill begränsa arbetskraftsinvandringen inte borde rösta på SD, utan på S. ”Vi hade den här politiken innan SD ens fanns”, konstaterade han. Tittar man på Socialdemokraternas historia ser man att det stämmer – Socialdemokraterna har alltid varit emot en friare invandring.

--

Estrid Faust, ordförande Centerstudenter Stockholm
Caspian Rehbinder, vice ordförande Centerstudenter Stockholm

Håller du med?

Mer:

Gustav Fridolin: "Barn som mördas är ingen 'julklapp', Åkesson"