Gabriel Wikström, ordförande för SSU
Gabriel Wikström, ordförande för SSU - Foto: Petter Cohen / Petter Cohen

"Med ordningsbetygen erkänner regeringen sitt skolmisslyckande"

"Ordningsbetyg är ett desperat drag av en regering som totalt misslyckats med sin skolpolitik", skriver Gabriel Wikström, ordförande för SSU.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Dettog tre försök. Både 2006 och 2010 misslyckades Jan Björklund ochFolkpartiet. Men igår lyckades äntligen Björklund övertyga sinaalliansvänner och nu går Fredrik Reinfeldt & co till val påatt införa ordningsbetyg i skolan.

Förslagetinnebär att ordningsbetyg införs för högstadiet och gymnasiet –men det ska bli frivilligt för skolorna att införa. Ordningsbetygenkommer dessutom inte att finnas med i slutbetyget.

Ihöst är det åtta år sedan Jan Björklund blev utbildningsministeri Sverige. Sedan dess har han använt skolan som sin personligaexperimentverkstad. Borgerliga idéer utan förankring i vare sigforskning eller verkligheten har omvandlats till missriktade reformeri en rasande takt. Nu föreslås ännu en reform som varken har stödi forskningen, bland lärarkåren och allra viktigast – den saknarstöd bland eleverna.

Björklundsalla experiment har slagit fel ut och riskerar att stjälpa omkullSverige som kunskapsnation. Till exempel har PISA-undersökningenvisat Sveriges femtonåringar har sämst kunskapsutveckling av allaOECD-länder inom nyckelämnena matematik, läsförståelse ochnaturvetenskap. Allra värst ser utvecklingen ut för de elever somredan tidigare hade det tufft. Hur ska detta lösas medordningsbetyg?

Björklundkan inte längre skylla på andra. Tunga utvärderare som McKinseyvisar att det går att vända en negativ utveckling i skolan påmycket kortare tid än åtta år. Det är helt enkelthögerregeringens experiment det är fel på.

Trotsdet fortsätter utbildningsministern i samma experimentanda att drasvensk skola tillbaka mot 50-talet. Nu måste det vara nog medhögerexperiment. Ordningsbetyg är inte svaret. Det är dags för enjämlik skola som sätter elevernas kunskaper främst. För att gealla elever chansen att utvecklas och nå sin fulla potential vill visocialdemokrater:

Minska klasserna: Klasstorlek spelar stor roll för hur väl eleverna lyckas med sina studier, särskilt i de lägre åldrarna. Därför vill vi investera för att minska klasserna i de lägre årskullarna med upp till fem barn per klass.

Investera i lärarna: Med minskad administration och möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling får lärarna bättre möjlighet att göra sin undervisning så bra som möjligt för varje enskild elev.

Ge läxhjälp till alla: Läxhjälp ska ges efter elevernas behov – inte efter deras föräldrars betalningsförmåga. Vi vill avskaffa möjligheten att göra RUT-avdrag för läxhjälp och införa rätt till läxhjälp för alla, inom ramen för skolan.

Ordningsbetygär ett desperat drag av en regering som totalt misslyckats med sinskolpolitik. Den 14 september avgör du om Sverige ska få enutbildningsminister som sätter jämlika chanser för elevernaframför ideologiskt experimenterande.

GabrielWikström,
förbundsordförande SSU

/
SSU
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Björklunds skola ett misslyckande?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.