Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gustav Fridolin (MP): "I kväll kräver vi ett svar, Jimmie Åkesson"

Gustav Fridolin, Språkrör Miljöpartiet

Gustav Fridolin, Språkrör Miljöpartiet

Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Debatt | 26/08/2014 13:34

"Om inte de som nu flyr massakrer, förföljelser och ett hotande folkmord är flyktingar, vilka är då flyktingar i Jimmie Åkessons Sverige? Vi kräver ett svar", skriver Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag frågas Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ut i SVT:s valprogram. Han kommer att komma med fickorna fulla med löften, och med en finansiering som är den mest udda i svensk politik:

Allt SD vill göra ska betalas genom att Sverige säger nej till flyende i jakt på en fristad. Argumentationen består avegenhändigt gjorda och av ekonomer kraftigt kritiserade beräkningar på vad man påstås kunna spara på att stänga dörrar. Med de tre tiondelar av en procent av BNP som nu diskuteras som ”flyktingkostnaden” vill han betala allt. Det är som att påstå att man kan köpa sig en bostadsrätt om man slutar äta glass.

Det SD inte vill ska avslöjas är att det egentligen inte handlar om pengar, det handlar om människosyn.

Det tre år gamla kriget i Syrien och sönderfallet av Irak håller nu på att förvandlas från tragedi till blodbad i händerna på extremisterna i IS. Konflikt har gått till krig och kriget till något som liknar en blandning av blodig terror och etnisk resning. FN har utfärdat varning om ett förestående folkmord. De kristna grupper som levt i området sedan innan det ens fanns kristendom hotas, fördrivs och mördas. Samtidigt fortgår diktatorn Assads krigsbrott, och i skymundan av IS terror begår också andra miliser allt värre övergrepp. 

Alla civila har blivit en måltavla och hundratusentals befinner sig på flykt inom Irak och Syrien. I grannländerna växer flyktinglägren till enorma kåkstäder.

Men där vi andra ser en mänsklig katastrof ser Jimmie Åkesson en kostnad.

Asylsystemet finns inte av en tillfällighet. Det kom till efter Förintelsen. Efter det att andra världskrigets fasor förvandlat Europa till aska och ruiner. I FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna uttrycks det: ”Alla har rätt att i annat land söka och åtnjuta asyl från förförföljelse.”

Deklarationen om de mänskliga rättigheterna har en praktisk och en symbolisk betydelse. Den är vårt sätt att hedra de som inte kunde fly, de miljoner som dog i folkmord och förföljelser. Men den är också vårt sätt att försäkra oss om att det inte kan hända igen.

Det jag saknar hos Jimmie Åkesson är ett resonemang om detta, om historien och om hur vi undviker att den upprepas. När SD säger att de som flyr från Irak och Syrien inte ska erkännas rättigheten till en fristad, kvarstår en fråga: om inte de som nu flyr massakrer, förföljelser och ett hotande folkmord är flyktingar med mänskliga rättigheter, vad krävs då för att man också enligt SD ska erkänns som flykting? Vad krävs för att en människa ska ha mänskliga rättigheter? 

Vem är egentligen människa enligt Jimmie Åkesson?

Gustav Fridolin,
Språkrör Miljöpartiet

Vill du ha ett svar av Åkesson i kväll?