Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi accepterar inte sexuella trakasserier i skolan"

Debatt | 30/08/2014 10:46

"Ingen ska behöva gå till skolan med en klump i magen över att kunna bli antastad", skriver Hanna Lidström från Miljöpartiet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Var femte tjej på högstadiet har blivit utsatt för sexuella trakasserier enligt antimobbingsorganisationen Friends. Att sexuella trakasserier är vardag i skolan för många är fruktansvärt. Miljöpartiet föreslår mer normkritik och bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan, det kan förändra attityder och är viktiga reformer för en tryggare skolgång.

Nyligen släpptes Friendsrapporten, en enkätundersökning om kränkningar i skolan med 12 000 svarande mellan och högstadieelever. Rapporten har för första gången undersökt sexuella trakasserier i skolan och visar att så många som var femte tjej i högstadiet, dubbelt så många som killarna, har blivit utsatta. Ofta skämtas kränkningarna bort eller förminskas trots att de utsatta mår mycket dåligt och Friends varnar för att det då normaliseras.

Att inte ta krafttag mot sexuella trakasserier är att lära ut att tjejers kroppar och sexualitet är allas egendom. När politiker inte tar ansvar skickar det ut signaler som legitimerar kränkningarna. Miljöpartiet föreslår därför genuspedagogik från förskolan och normkritisk sex- och samlevnadsundervisning.

Friendsrapporten undersöker inte hur människor med olika sexuell läggning eller könsuttryck blir drabbade, men eftersom kliniska erfarenheter från RFSL:s brottsofferjour visar att transpersoner utsätts för det grövsta våldet är troligtvis HBTQ-personer mycket överrepresenterade också när det kommer till sexuella trakasserier i skolan.

Friends generalsekreterare Lars Arrhenius säger att “mobbning och kränkning får förödande konsekvenser både i form av psykisk ohälsa och avhopp från skolan”. Det syns tydligt i statistiken, där transpersoner sticker ut i självmordsstatisk och enligt SCB visar var tredje ung tjej tecken på psykisk ohälsa. Svensk skola sviker och lyckas inte möta alla elevers behov.

Det är tydligt att samhällets normer om kön, sexualitet och  våldtäktskultur speglas i skolan. Men här har vi stora möjligheter att förändra beteenden och normer, genom mer genuspedagogik i skolan. Det är en del i att bryta ner de normer som gör det okej för killar att tafsa och som gör att de som blir tafsade på skäms. Miljöpartiet föreslår därför genuskompetens från och med förskolan.

Vi föreslår också en bättre sex- och samlevnadsundervisning. Idag är den väldigt bristfällig, hetero- och cisnormativ och enbart fokuserad på reproduktionssex. Undervisningen ska vara relevant för alla, oavsett läggning eller könsuttryck. Den ska också innehålla diskussioner om  vad som är okej sex och vad som är övergrepp, om samtycke. Att få tillfälle att förstå vikten av ett  övergrepp så som ofrivillig beröring är viktigt för att förändra beteenden och skapa en tryggare skolgång.

Ingen ska behöva gå till skolan med en klump i magen över att kunna bli antastad. Skolan måste vara en föregångare i att kunna erbjuda trygga miljöer till alla elever, inte bara de personer som är en del av normen. Om Miljöpartiet får bestämma vill vi jobba för det.

Hanna Lidström, Miljöpartiet
Skolpolitisk talesperson Grön ungdom

Håller du med?