Torsdag 15 Apr
Stockholm

Du är välkommen att besöka mitt jobb, Jimmie Åkesson

Johanna Sjögren Staf och Jimmie Åkesson
Johanna Sjögren Staf och Jimmie Åkesson. Foto: Privat/TT

"Förklara vid bordet att kostnaden är orimlig, säg till den kristna killen som flydde, som blev slagen i huvudet med en påk, som blev bränd och gömd, misshandlad och glömd", skriver Johanna Sjögren Staf i en inbjudan till Jimmie Åkesson.

Kommentera (863)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johanna Sjögren Staf jobbar på ett asylboende för ensamkommande.

Den här texten publicerades ursprungligen som en facebookstatus och handlar inte specifikt om arbetsplatsen Johanna jobbar på, utan är allmängiltig för alla asylboenden.

Välkommen till mitt jobb, Herr Åkesson. Kom en kväll, klockan 20 så kan du möta den ambitiösa killen från Kongo, han som försöker trolla bort alla bilder i huvudet med att springa. Och springa och springa. Kanske kan du förklara för honom att han inte har någon plats här.

Eller kom vid 17, så kan du hjälpa den tysta afghanska pojken. Han som förlorade sin familj. Hjälp honom med läxan, för han vill så gärna - så innerligt gärna - bli en del av vårt samhälle och förstå vad vi säger.

Han kan många ord nu, så kanske kan du förklara att det vore enklare att hjälpa honom i hans eget land. Kanske kunde vi skicka dit en skolbok, om postgången fungerade, eller kanske kunde vi lagat hans hus, om han hade haft det kvar, och kanske kunde vi återförenat familjen. Om den fortfarande var vid liv.

Kom vid 16.00 och ät lite med oss. Förklara vid bordet att kostnaden är orimlig, säg till den kristna killen som flydde, som blev slagen i huvudet med en påk, som blev bränd och gömd, misshandlad och glömd, att det är klart att han har ett värde. Bara inte just här.

Så kom du Jimmie och dela en tårta med oss, vi ska inte kasta, vi ska bara lyssna. Lyssna när du förklarar för pojken med de mörka ögonen och det svarta håret, han som var på flykt i nio månader, som har en skuld han aldrig kommer att kunna betala, som sover med öppen balkongdörr, beredd att hoppa om de kommer på natten, för att hämta det han är skyldig, vi ska bara lyssna, när du förklarar för honom, som har en syster någonstans, han vet inte vart, han som inte släcker lampan, som är beroende av personalen, som gråter när det åskar.

Vi ska lyssna när du förklarar för honom att han helt enkelt föddes i fel land, på fel plats, av fel mor, men framför allt i fel tid, då människor som du sätter griller i huvudet på folk i mitt land, i ditt land, i hans land.

Johanna Sjögren Staf,
Arbetande på asylboende för ensamkommande

Borde Åkesson tacka ja till inbjudan?
Tack för din röst!
Kommentera (863)
Kopiera länk
Dela